ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ Σχολικό Έτoς 2021 – 2022 | Page 19

ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΕΡΌΝ
Πώς μάθαμε να αγαπάμε τους βυθούς από μικρή ηλικία

Ποιος δε θυμάται τον εαυτό του να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει cartoon ; Τα πιο χαρακτηριστικά και γνωστά σε όλους μας , ο « Μπομπ ο Σφουγγαράκης », « η Μικρή Γοργόνα » και « ο Νέμο ». Και οι τρεις σειρές , περιέχουν στοιχεία , που είναι κατανοητά σε παιδιά μικρότερων ηλικιών αλλά και στοιχεία γοητευτικά για τους ενήλικες , με αποτέλεσμα να τις απολαμβάνουν εξίσου μικροί και μεγάλοι . Επίσης , οι περισσότεροι χαρακτήρες και στα τρια καρτούν είναι ιδιαίτερα πλάσματα της θάλασσας .

« Μπομπ , ο σφουγγαράκης »
Η σειρά « Μπομπ , ο σφουγγαράκης » εξιστορεί τις περιπέτειες του ομώνυμου χαρακτήρα και των διάφορων φίλων του στην πλασματική υποβρύχια πόλη του Βυθού του Μπικίνι . Στη σειρά αυτή , το νερό δίνει ζωή στους χαρακτήρες , εκτός απο τη Σάντι , που για να ζει εκεί , χρησιμοποιεί μια φιάλη με οξυγόνο . Έτσι , παρατηρούμε κάποιες δραστηριότητες που δεν μπορούν να συμβούν στην πραγματικοτητα κάτω από το νερό ! Για παράδειγμα , πολλές φορές οι ήρωες ανάβουν φωτιές ή στον βυθό που κατοικούν , έχουν τη δυνατότητα να μαγειρεύουν , να κάνουν μπάνιο και να οδηγούν .
« Ψάχνοντας τον Νέμο »
Ο Νέμο όντας στο αυγό ακόμα , χάνει τη μητέρα κι όλα του τα αδέλφια ! Φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τον υπερπροστατευτικό πατέρα του , όταν απαγάγεται από δύτες . Ο Μάρλιν ( ο πατέρας του Νέμο ) με τη βοήθεια μιας μάσκας που έπεσε από τη βάρκα των δυτών και με σύντροφο την Ντόρι , ένα αφηρημένο αλλά γλυκύτατο ψάρι , ξεκινάνε να βρούνε τον Νέμο ο οποίος έχει καταλήξει στο ενυδρείο ένος οδοντίατρου . Ο οδοντίατρος σκοπεύει να τον χαρίσει στην « κακιά » ανηψιά του …
Ο Νέμο περνάει ένα είδος μύησης , για να μπει στην ομάδα των ψαριών του ενυδρείου τα οποία σκοπεύουν να αποδράσουν . Εν τω μεταξύ , ο Μάρλιν και η Ντόρι κατευθύνονται προς το Σίδνεϋ όπου είναι το οδοντιατρείο , έχοντας περάσει πολλές περιπέτειες . Ένα από τα ψάρια του ενυδρείου κάνει την πρώτη απόπειρα να αποδράσει , η οποία αποτυγχάνει αλλά ο Νέμο θα τα καταφέρει τη δεύτερη φορά παίρνοντας θάρρος από τα νέα που του φέρνει ένας πελεκάνος : ο Μάρλιν κατευθύνεται προς το ενυδρείο ! Τελικά , όμως , το σχέδιο αποτυγχάνει και ο οδοντίατρος βάζει μέσα σε ένα σακουλάκι τον Νέμο μα εκείνος παριστάνει τον πεθαμένο και αυτήν την αίσθηση έχει και ο πατέρας του για λίγο . Τελικά , μετά από μια μεγάλη περιπέτεια ο Νέμο σώζεται και μαζί με τον πατέρα του και την Ντόρι αναχωρούν για τον ύφαλο , για να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή .
« Ariel »
Η Τρίτη ταινία , είναι η Μικρή Γοργόνα ( Ariel ). Η αρχή της ταινίας Ariel δείχνει την πρωταγωνίστρια ως νεαρή γοργόνα και την οικογένειά της να χαλάρωνουν σε μια λίμνη , όταν ένα καράβι πλησιάζει και όλοι το σκάνε εκτός της Αθηνάς ( μητέρας ) η οποία επιστρέφει και σκεπάζει ένα μουσικό κουτί . Το κουτί αυτό της είχε δώσει ο Τρίτων ( πατέρας και βασιλιάς ). Όμως η Αθηνά σκοτώθηκε όταν το πλοίο έπεσε πάνω της . Στη συνέχεια , ο συντετριμμένος βασιλιάς απαγορεύει τη μουσική στην Ατλαντίδα και ρίχνει το μουσικό κουτί στον ωκεανό . Η Άριελ και οι αδελφές της μεγαλώνουν ξεχνώντας τη μουσική και ζουν κάτω από τους αυστηρούς κανόνες του πατέρα τους . Με πολλή βοήθεια και μετά από κάποια περιστατικά , η Άριελ βρίσκει το μουσικό κουτί της μητέρας της και αποφασίζουν να το επιστρέψουν στον Τρίτωνα , και έτσι ο μετανοιωμένος Τρίτωνας επιτρέπει την επιστροφή της μουσικής στην Ατλαντίδα .
Και οι τρείς ταινίες , έχουν αγαπηθεί ιδιαίτερα από το κοινό . Αυτό , γιατί με τη βοήθεια της φαντασίας μας δείχνουν τη μαγεία του βυθού . Το κοινό σημείο τους είναι το νερό και συγκεκριμένα η θάλασσα , η οποία αποτελεί για τους περισσότερους ανθρώπους ένα ανεξερεύνητο μυστήριο . Δείχνοντάς μας χαμένες πολιτείες , φιλίες , ενέργειες από μυθικά πλάσματα , μας προκαλούν δυνατά συναισθήματα . Μας δείχνουν ένα κόσμο εξωπραγματικό , κι έτσι ταξιδεύουμε με τη φαντασία μας . Η θάλασσα , που μαγεύει αλλά και τρομάζει , προκαλεί δέος . Αυτό το στοιχείο της φύσης , σύμβολο αγνότητας , ζωής και ευημερίας πάντα θα προκαλεί ερωτηματικά για το τι κρύβει ….
ΙΩΆΝΝΑ ΧΑΤΖΗΔΆΚΗ , ΚΑΛΛΙΌΠΗ ΤΣΙΜΙΔΆΚΗ , ΔΉΜΗΤΡΑ ΡΑΧΙΏΤΗ α6
ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΝΕΡΌΝ
17