Yeni Ufuklar Aralık 2018 | Page 14

12

Dezavantajlı Gruplar

Adlİ Yardım Hİzmetlerinden Daha Etkİn Yararlanacak

3 yıllık serüveni sonunda son düzlüğüne giren SILA Projesi, adli yardım hizmetlerine ulaşımı artırmayı sağlamak amacıyla ortaya çıkmıştı. Oldukça kapsamlı bir proje olan SILA; 2. ve 3. Bileşeni kapsamında kadın, çocuk, mülteci, LGBTİQ ve diğer dezavantajlı grupların adalete daha iyi erişimi için çalışıyor.

Proje kapsamında; Aile içi şiddet mağduru çocuklar, istismara ve şiddete maruz kalmış kadınlar, cinsel suç mağdurları ve daha birçoğu için adliyelerde travma önlenmesi, koruma ihtiyaçlarının belirlenmesi ve ilgili hizmetlere yönlendirilmesi gibi konularda bugüne kadar önemli adımlar atıldı. İlkokul çağından itibaren, bireyler haklarını bilsin ve farkındalıkları artsın diye, seçmeli ders olarak “Hukuk ve Adalet Kursu” geliştirildi.

Eğitim modüllerinin kapsamında: Türkiye’de kadın olmak, çocuk olmak, LGBTİQ birey olmak, engelli olmak, mülteci olmak nasıldır; bu kapsamda avukatların rolleri ve sorumlulukları nelerdir, avukatı kamuoyunda nasıl temsil etmek gerekir, avukat-müvekkil ilişkisi nasıl daha sağlamlaştırılır, travma nedir, bir avukat olarak travma sahibi bir müvekkille nasıl iletişime geçilmelidir, mültecilerin sorunları nelerdir, bir mülteciyi temsil ederken bilinmesi gerekenler nelerdir, çocukları temsil etmek için neleri bilmek gerekir, Türkiye’de toplumsal cinsiyet yapısı nasıldır ve ne alanlarda ele alınır gibi başlıklarla ilgili 17-18 Mart 2018 ve 30 Mart-1 Nisan 2018’de iki ayrı oturum olarak, Antalya’da eğitimler gerçekleştirildi.