Velkommen i 10. klasse August 2013 | Page 3

Students-lab

Vi har lavet en aftale om samarbejde med Students-lab i dette skoleår. I Aarhus Stiftstidende har der været en artikel om Students-lab. Her er et uddrag:

Og hvad er Students-lab så for noget? »I dag giver hver lærer eleven en opgave, som de for eksempel løser ved hjælp af deres Ipad. Men det foregår stadig inden for lokalets fysiske rammer. Det her er budet på næste skridt. Vi bryder lokalets fysiske rammer og inviterer en anden elev med en anden faglighed indenfor. Her giver vi et indhold til tværfaglig formidling. Her sikrer vi, at eleverne mødes, hvor de er og bliver anerkendt. Arbejdsrummet er internettet, et forum som de unge er meget hjemmevante i, derfor bliver det læring i øjenhøjde.

Computeren er anerkendt som læringsværktøj, og bruger vi den interaktivt, gør vi eleven tryg, hvilket i sig selv afføder motivation,« siger Ditte, som har høje mål.

»Vi sætter et mellemmenneskeligt møde op med en faglig dialog i centrum. Helt konkret kan vi tage en 9. klasse i Aarhus, der beslutter sig for at bruge uge otte til en udvalgt fagpakke. Vi har i øjeblikket tre fagpakker: Religion og kultur. Samfund og etik samt idéudvikling.

Hver pakke indeholder en række emner, som alle er lavet af eksperter inden for det pågældende område. I samme uge er en 9. klasse på en skole i Reykjavik tilmeldt.

Arbejdsområdet kunne være: Hvad var den største begivenhed i din by i sidste uge? Først skal eleven svare uden forudgående kompetence. Hvad ved jeg om det her umiddelbart? Er man sportsinteresseret, vil sådan en begivenhed have været den største. Eller måske er man politisk aktiv, så er det noget inden for det område. Eleven skal gøre sig bevidst, at han kan svare på det. Derefter kommer der et emnefelt, hvor den uddybende forklaring skal skrives i en fastsat længde. Når opgaven skal besvares mere indgående, foreslår programmet en række kilder, der kan benyttes til researchen.

Eleven skal beskrive, hvilke kilder han bruger og forholde sig kritisk til dem. Man kan sige, der er frie tøjler inden for faste rammer, der anerkender den enkelte elevs egen måde at fortælle på. Og når alle emnerne er besvaret, så kommer det spændende,« siger Ditte og holder en kunstpause i sin velformulerede fortælling.

Men nu til det spændende: »På en skole i Reykjavik har eleverne lavet præcis den samme opgave. Nu sendes besvarelsen til en buddy på den anden skole, og de bliver hver især modtagere. De føler begge et ansvar over for deres egen besvarelse, fordi de hele tiden ved, at den vil blive læst af en anden. Det skaber en naturlig nysgerrighed, fordi det er samme spørgsmål, men besvarelsen vil naturligvis være helt anderledes.

Læs mere på students-lab.com.

Temadage

Vi kan bruge temadagene til mange ting. Det kan for eksempel være fag, der ikke er på skemaet eller noget, der kan udvide den daglige undervisning som fx filmfremstilling, hjemmesideproduktion, madlavning m.m.

En del af forløbene er tilrettelagt af klassens temalærere (Eigil og Per), andet kan eleverne selv få indflydelse på.

På introduktionsaftenen i juni valgte de tilstedeværende at vi skulle deltage i DM i sol. Førstepræmien er 20.000 til en aktivitet for klassen - og vi har vundet før!

Vi skal også besøge Mediariet på Jyllands-Posten.

De foregående år har dagene været brugt til meget forskelligt. Der har været museumsbesøg i enten Aarhus og Horsens, virksomhedsbesøg, idrætsaktiviteter, korsang, mad på amerikansk, geocaching, digital billedbehandling, brætspil, "det laver jeg, når jeg har fri", privatøkonomi, lejrforberedelse og meget andet. Det er næsten kun fantasien og økonomien, der sætter grænsen.

Denne kampagnefilm er lavet på baggrund af en film optaget på mobiltelefon til konkurrencen "Sluk solariet". Filmen blev udviklet og optaget på 10. klasses temadage. Den originale ses herunder.

Megen undervisning foregår inden for skolens trygge vægge. Samarbejdet med Students-lab vægter samarbejde og mellemmenneskelige kontakter.

På Rathlouskolen tilbyder vi ikke en bestemt linje i 10. klasse. Til gengæld bruger vi ugens temadag til at præsentere mange forskellige discipliner.