Tähdet tutuiksi ilmiöoppimisen avulla
teksti: MERJA PÄTSI
Ilmiölähtöistä oppimista ei voi liikaa korostaa varsinkaan luonnontiedon koh-dalla. Ilmiölähtöisellä opetuksella tarkoi-tetaan sitä, että asiat pyritään selittämään ja opettamaan kokonaisuuksina, ei pie-ninä palasina(1). Koulukirjojen tapana on ollut jakaa tietty ilmiö pieniin osiin ja ripotella niitä monelle eri luokka-asteelle ope-teltavaksi. Ilmiölähtöinen opetus pyrkii opettamaan tiettyyn ilmiöön liit-tyvät asiat samalla kerralla, jotta oppi-laalla on helpompi ymmärtää ja jäsentää opetettua asiaa. Tällainen opetus on oppi-ainerajoja ylittävää, sillä suuret kokonai-suudet voidaan jakaa usealle eri aihe-alueelle.
Uudessa syksyllä 2016 voimaan tulevassa opetussuunnitelmassa(2) painotetaan oppiainerajoja ylittävää opetusta. Käy-tännössä tämä tarkoittaa ilmiöopetuksen lisääntymistä koulumaailmassa(3). On huomattu kokonaisuuksien opettamisen olevan mielekkäämpää oppilaan oppi-misen kannalta. Osa opettajista on käyt-tänyt ilmiöopetusta toki jo aikaisemmin (4). Ilmiöopetus on saanut oppilaiden keskuudessa hyvän vastaanoton, sillä opetuksesta ja oppimisesta on tullut kiinnostavampaa.
Tällä kerralla haluan esitellä, miten tähtiä voi-daan lähteä opettamaan ilmiöopetuk-sena kotioloissa. Ensin on valittava ilta, jolloin taivas on pilvetön ja Kuu ei ole häi-ritsemässä kirkkaudellaan. Näin saadaan mahdollisimman hyvät olot tähtien tark-kailulle. Kaupungin ulkopuolella valojen häiritsevyys pienenee ja sieltä voi löytää laavun, jossa paistaa eväitä tähtien tark-kailun yhteydessä. Suomen tähtitieteel-lisen yhdistyksen Ursan sivuilla on reaa-liaikainen tähtikartta, jonka voi tulostaa retkeä varten. Sen avulla voi etsiä taivaalta tähtikuvioita ja opetella niiden nimet.
huomattu kokonaisuuksien opettamisen olevan mielekkäämpää oppilaan oppimisen kannalta. Osa opettajista on käyttänyt ilmiö-opetusta toki jo aikaisemmin(4). Ilmiöopetus on saanut oppilaiden keskuudessa hyvän vastaanoton, sillä opetuksesta ja oppimi-sesta on tullut kiinnostavampaa sekä lapsilähtöistä.
Tällä kerralla haluan esitellä, miten tähtiä voidaan lähteä opettamaan ilmiölähtöisesti kotioloissa. Ensin on valittava ilta, jolloin taivas on pilvetön ja Kuu ei ole häirit-semässä kirkkaudellaan. Näin saadaan mah-dollisimman hyvät olot tähtien tarkkailulle. Kaupungin ulkopuolella valojen häiritsevyys pienenee ja sieltä voi löytää laavun, jossa paistaa eväitä tähtien tarkkailun yhteydessä. Suomen tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan sivuilla on reaaliaikainen tähtikartta, jonka voi tulostaa retkeä varten. Sen avulla voi etsiä taivaalta tähtikuvioita ja opetella niiden nimet.
Tähtikuvioita ei tarvitse tuntea monta lähtiessään lapsen kanssa maastoon ret-kelle. Jo parin kuvion tuntemisella saa raken-nettua opettavan tuokion. Esimerkiksi Orionin tähtikuvion avulla voidaan opettaa tähden elin-kaari. Orion on helposti erottuva etelätaivaalla näkyvä tähdistö, jonka ulko-muoto on tiimalasimainen ja sen keskellä on kolmesta tähdestä koostuva Orio-nin vyö (5). Tähdistössä on paljon tähtiä, joiden sijainti elämänkaarella on sama kuin meidän Auringollamme. Betelgeuze- tähti Orionin va-semmassa yläkulmassa on kuitenkin edennyt punaisen jättiläisen vaiheeseen, eli se on kuu-mentunut ja laajentunut. Orionin vyön alla on Orionin sumu, joka on super-novana räjähtäneen punaisen jättiläisen jäänne. Tässä sumussa syntyy uusia tähtiä valaisemaan yötaivasta.
kuva: MERJA PÄTSI
20