Vanhempainvartti | Page 12

Lasten taiteellisen ilmaisun ei tarvitse loppua lumiukkoihin

Taiteen edistämiskeskuksen nettisivujen mukaan ympä-ristötaiteella tarkoitetaan rakennetussa tai luonnon-ympäristössä toteutettua taidetta. Siinä voidaan hyö-dyntää ja yhdistellä monia eri tekniikoita ja materiaaleja(1), kuten tulta, metallia, valoja tai jopa ääniä. Ympäristötaiteen tuottoa tukevan Ympäristö-taiteen säätiön nettisivuilla kerrotaan, että kyseisen taiteen juuret ovat 1960-luvun Yhdysvalloissa. Samalla vuosikymmenellä se saapui myös Suomeen. Tuolloin katoavaisuuden estetiikkaa ja itse taiteen tekemistä alettiin arvostamaan.(2.) Nykyajan ympäristötaide on monesti yhteisöllistä. Hyvä esimerkki tästä on Rova-niemen jokavuotinen Joki-valkeat –tapahtuma, joka kerää pohjoisen kansan yhteen seuraamaan eri koulujen ja yhteisöjen järjes-tämää tulitaideteosta Kemi-joen varressa. (3)

Ympäristötaiteella voi myös olla merkittävä rooli kasva-tuksessa. Nykypäivän lapset viettävät paljon aikaa sisä-tiloissa tietokoneen tai tabletin ääressä, eivätkä puhelimetkaan pysy taskun pohjalla kauaa. Nuorisotutki-musseuran tekemän tutki-muksen mukaan kolmasosa 5-6-vuotiaista, sekä puolet 7-8-vuotiasta lapsista pelaa-vat digitaalisia pelejä lähes päivittäin.(4) Tietotekniikan tarjoama viihde ei vaadi lapsilta omaa luovuutta kehittävää ajattelua.

Salokoski ja Mustonen viit-taavat kirjassaan Valken-

burgin artikkeliin (2001), jonka mukaan mediaa ja sosiaalista mediaa voidaan pitää ainakin osasyyllisenä lasten mielikuvitusleikin

vähäisyyteen, sillä kaikki aika, minkä lapsi viettää median ja sosiaalisen median parissa, on pois siitä ajasta, jonka hän muutoin käyttäisi leikkimiseen. Mielikuvitus-leikit ovat tärkeitä lapsen kehitykselle, joten runsas median ja sosiaalisen median käyttö hidastaa lapsen kehi-

tystä.(5) Lapset eivät myös-kään monesti halua viettää aikaa ulkona, sillä koulu- ja kotipihat saattavat olla usein niin sanottuja epäpaikkoja, eli paikkoja ilman omaa roolia tai luonnetta, saati sitten historiaa. Ne ovat vastakohtia viihtyisille mieli-

paikoille.(6) Ympäristötai-teen avulla kotien ja koulujen pihoista voidaan muokata viihtyisämpiä ja suotuisam-pia leikille. Leikki on lapsille hyväksi, sillä se kehittää heidän mielikuvitustaan ja luovuuttaan. Leikkiessä har-joitellaan myös eri tunteita ja samalla lasten motoriset taidot kehittyvät. Nykyajan lapset kuitenkin lopettavat leikkimisen hyvin nuorina ja tämä aiheuttaa heille ongel-mia itsetunnon ja tunteiden käsittelyn kanssa. (7) Voidaanko tähänkin pitää syynä digitaalisten laitteiden runsasta käyttöä?

Lasten kanssa tehtyjen ympäristötaideprojektien ei tarvitse olla suuruudenhul-luja vaan riittää, että tehdään yksittäisiä helppoja taidete-oksia käyttäen materiaalina muun muassa lunta tai oksia. Lisäksi teoksen ei tarvitse olla pysyvä. Tällöin saadaan lapset ymmärtämään väliai-kaisuutta ja muutosta luoval-la sekä mielikuvituksellisella tavalla. Ympäristötaiteen te-kemiseen sisältyy yleensä fyysinen työ ja ulkoilu, joten se on erinomainen tapa saada hyötyliikuntaa. Monesti ympäristötaide voi viedä ihmisen luonnon äärelle, jos materiaali pitää hakea esimerkiksi metsästä. Lisäksi se vahvistaa avaruudellista hahmotuskykyä, sillä kolmiulotteisuus on ympäristötaiteelle tyypillistä. Jos pihalle pystyttää lasten kanssa majan, he oppivat nikkarointitaitoja ja voivat ottaa vastuun majan kunnon ylläpidosta. Lumesta veistettyjen eläinten kanssa taas lapset voivat harjoitella eläinten hoitoa. Taiteen läsnäolo pihalla antaa myös virikkeitä leikkiin ja peleihin. Esimerkkejä lasten kanssa tehtävistä projekteista löytyy helposti esimerkiksi nettisivuilta kuten Pinterest tai Youtube, joten aikuisen ei aina tarvitse itse alkaa suunnittelemaan niitä.

Luonto on ihmiselle tärkeä asia, vaikka nykypäivänä useat meistä ovatkin vieraantuneita siitä. Lapsia olisi pienestä pitäen hyvä opettaa arvostamaan luontoa ja ympäristötaide on tähän halpa ja ekologinen tapa, sillä materiaalit voivat löytyä vaikka omalta kotipihalta. On hyvä huomata, että taiteellinen kasvatus voi jatkua myös luokan tai kodin ulkopuolelle eikä lasten taiteellisen ilmaisun tarvitse loppua lumiukkoihin. Laita siis lapsille ulkovaatteet päälle ja pihalle!