Efter en ordentlig tur i mediemøllen for Hjørring Vandselskab , synes jeg , at vi har oplevet en række forbedringer i 2012 , som jeg vil fremhæve . Michael , Sten , Jesper , Anders og undertegnede har gennem en årrække slået grøde nedstrøms Sønder Rens . Tidligere år har der ligget et lag af sort sediment på bunden på dette stykke . Efter den opmærksomhed der - meget velbegrundet - har været rettet mod renseanlægget var det selvfølgelig spændende at se , om forholdene havde ændret sig . Vi var alle enige om , at vandløbets tilstand var stærkt forbedret i 2012 og vi håber således fremover , at de gode takter vil fortsætte . Ligeledes er det meget positive tiltag der er foretaget med udbygning af bassiner for tilbageholdelse af opblandet regn- og spildevand på renseanlægget . Dette vil medføre færre og mindre udledninger til Liver Å .
Hele arbejdet omkring separering og frilægning af bækken fra Svanelunden er også et projekt vi i bestyrelsen har fulgt nøje i 2012 . Vi ser med stor interesse på disse investeringer og de forbedringer af vandmiljøet dette projekt vil have . Selvfølgelig er vi ikke 100 % tilfredse , men den dag vi bliver det , skal man nok også spærre øjnene gevaldigt op . Gennem dialog med kommunen i foråret vil vi forsøge at rette op på de småting i projektet , vi ikke er helt tilfredse med . BaneDanmarks udskiftning af skinner og broer i Vendsyssel har betydet to nye broer over bækken fra Svanelunden og over Rakkeby Å Nord for Vrå . Med lidt gydegrus , som vi blev lovet ved Rakkeby Å , synes disse to projekter at være foregået nogenlunde uden skader på vandløbet . Dette er også glædeligt .
Efter lang tids overvejelser og snakken frem og tilbage indkøbte foreningen nyt elfiskegrej fra Irland . Udstyret var dyrt med investeringen god , for aldrig har vi kunnet trække fiskene så godt , og med den nye fine lille Honda generator kan man endda høre , hvad de siger på den anden side af åen . Om det så er en fordel , må I selv vurdere . Resultatet var ikke til at tage fejl af . Mere end 125 fisk i dambruget ! I Lystfiskeriforeningen for Liver Å har vi altid gerne villet gå foran og deltage i diverse forskningsprojekter . Således blev 2012 året , hvor vi deltog i hele to store projekter . I foråret donerede foreningen 1250 smolt til et forsøg på Fyn , der skulle belyse , hvornår fisk fra forskellige stammer trak i havet . Fiskene blev mærket med PITmærker og sat ud over flere omgange i et vandløb på Fyn . Med dette forsøg har DTU Aqua nu vist , hvornår det er ideelt at udsætte netop Liver Å fisk for at sikre et hurtigt udtræk til havet . Dette forsøg vil vi følge op på de næste år ved at genoptage finneklipning af vore smolt inden udsætning . Dette arbejde håber jeg på , at foreningens frivillige vil bakke op om .
Et andet projekt vi har deltaget i 2012 var mærkning af nedfaldshavørred med DSTmærker . I foråret blev der elfisket og mærket fem nedgængere , hvoraf de tre blev genfanget på kysten hen over foråret / sommeren . På grund af dette helt overvældende resultat blev det besluttet , at der igen i efteråret 2012 skulle mærkes op mod 50 havørreder fra elfiskeriet . På grund af ønsket om så mange fisk i en fornuftig mellemstørrelse valgte vi at bruge kræfter på en elfisketur nummer to til trods for , at vi havde nok rogn indlagt efter første tur . Status blev , at der blev mærket cirka
8