DIYANET IŞLERI BAŞKANLIĞI’ NIN RAMAZAN AYI TEMASI:
20 15 |
Mayıs 2018 |
T NEWS |
rkısh
PRESS
|
.
DIYANET
|
ALEM-I İSLAM
ALI HAYDAR ahaydar @ turkishmedia. com. au
Özel zaman Ramazan
Ay her gece karanlıklara yelken açar kendi on dördüne varmak için. Ay bir tür hesap kitap taşıdır. Tarih boyunca doğal ritmini insanlığa takip ettiren taş. Gökte bize yakın olan nesnelerin tesir ve taşıdığı bilgilerin bizi daha çok etkilediği gerçeği ayın da gerçeğidir. Ay menziline dolunaya, kendi Kemaline doğru koşarken hararetini dindirmek için Okyanus’ un sularını kabartıp kendine çekerek izlerini takip ettiği zamanın nabzını sulara yansıtır. Ay akrepsiz yelkovansız saati insanlığın. Dünyanın boynuna asılmış muhasebe defteri ay. Ay insanın ömrünü de dilimler aslında ki insan kendi üzerinden bölümlermiş bir zamanın geçtiğini bilsin. Ve ay bir bozuk saat değil. İnsana başıboş olmadığını söyleyedurur baştan beri. Zaman’ ın bölümlerinden bir bölümün ismidir de ay.
İnsanlığa gökten inen vahiyler Zaman’ ın bilgisini, önemini ve nereye doğru seyrettiğini hep hatırlattılar. Yüce yaratıcı insanlığa sunduğu imkanları Zaman düzleminde daraltıp genişleterek kainatın Kemal’ e doğru hareketini insanlığın idrakine açmak istemektedir ki bu kadar büyük varoluşları birbirine bağlayan kudreti İlahinin insanı bu büyük oluşlar içinde gayesiz bırakmadığı anlaşılsın. İnsanın Zaman’ la olan bağını anlamak için vahiy ışığından uzaklaşarak bir hayat düzeni Kuran pagan topluluklara bakmak gerekir. Gökle ilişki düzeni olmayan hiç bir tapınak yoktur. İbadetler ile Zaman sıkı sıkıya birbirine bağlıdır böylece. O halde İlahi kanunla intizama kavuşan bir hayat Zaman unsuru içinde ritmik bir şekilde kendine yer bulan ibadetleri gerektirmektedir. Bir diğer önemli unsur da sosyal ortamdır. Zaman, ibadet ve sosyal ortam. Müslümanın zihninde bu üç kavram camiyi akla getirmekte ve yıl içinde insanları en çok birleştiren ibadetleri; namaz ve oruç.
Önemli Zaman dilimlerini idrak ederek ramazan ayının eşiğine vardık. Peki ne getirir bize ramazan? En başta düşünmeyi mi bize fısıldar? Kendi manasını. Dış dünyamızda bir gölge kadar varlık biçtiğimiz siluetlerin netleştiği ve bir hüviyet kazandığı uyanış çağı mı? Kim olduğumuzu da hatırlatır mı bize? Farklılıklarımızın ahengine bir desen oluşturur mu? Bu kadar çokluğun Ademde birleştiğini bize gösterir mi? Sofralarımıza bir renk getirir mi? Bizi gerçek yüzümüze yüzümüzün gerçeğine aşina kılar mı? Aynı yıldızın altında yaşadığımızı hatırlatır mı bize? Dertlerimizi ve sevinçlerimizi paylaştırır mı? Kalbimizde sıcaklığını hissettiğimiz iyilik duygusu gözlerimizden fark edilir mi? Sosyal ilişkilerimizi düzeltir mi Ramazan? Bizi ümmet yapan İlahi buyrukları özümüze duyurur mu? Ve bizi millet yapan ortak paydalarımızı günceller mi?
Günümüz insan ve İslam coğrafyası huzurun esenliğin mumla arandığı beldelerin resmidir. Ahlaktan soyutlanan teknoloji insanlığı kucaklamaktan yoksun ideallere alet edilmektedir. Silahlarla salahı tedarik etmeye çalışan çevreler için on iki ayın içinde Ramazan diye bir ay yoktur. Ramazan insanlığa bir nefes sıhhat bir yudum huzur demektir bu zor deminde. Rüzgarların dosttan selam getirme edasıyla esmesi mazlumların yüreğinde muallakta kalan bir arzu artık. Dirliğimiz birliğimizde, beraberliğimizde saklı iken onu başka bir satıhta aramaktan vazgeçmeli artık. İçimizde preslensen sıkıntıları söküp atacak rahmet soluklarının tüm İslam aleminde teneffüs edilmesi, hepimize evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olması dileğiyle hayırlı ramazanlar...
Ilk i travih salı aksamı ç
n On bir ayın sultanı ramazan ayının ilk teravih namazı 15 Mayıs Salı günü kılınacak. Müslümanlar için büyük öneme sahip üç aylardan ramazan ayının ilk orucu için salıyı çarşambaya bağlayan gece sahura kalkılacak. Teravih namazı, mukabele, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin ifa edildiği bu ayda, Kur’ an-ı Kerim’ de“ bin aydan daha hayırlı” olduğu bildirilen
Kadir Gecesi idrak edilecek. Ramazan ayının ardından 15 Haziran’ da ise Müslümanların büyük sevinçle karşıladığı Ramazan Bayramı’ na girilecek. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş, konuyla ilgili yaptığı açıklamada ramazan ayında oruç, teravih, fıtır sadakası ve itikaf gibi ibadetlerin en güzel şekilde ifa edilmesi gerektiğini belirtti.
i
GENÇLİK
FINALI
DIYANET IŞLERI BAŞKANLIĞI’ NIN RAMAZAN AYI TEMASI:
Israf olmasın!
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Başkanlık Konferans Salonu’ nda gerçekleştirdiği basın toplantısında 2018 yılı ramazan ayı teması olarak“ İsraf Olmasın” başlığının belirlendiğini açıkladı.
FATIH’ TE
D
n Diyanet İşleri Başkanlığı’ nca başlatılan ve İstanbul İl Müftülüğü tarafından 2017 yılının Ekim ayından itibaren her pazar farklı bir camide gerçekleştirilen“ Cami-Gençlik Buluşması” etkinliklerinin sonuncusu Fatih Camisi’ nde yapıldı. Kur’ an-ı Kerim tilavetiyle başlayan buluşmada, sabah namazını Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş kıldırdı. Programa katılan TÜGVA Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bilal Erdoğan, gençlere babası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ ın selamını getirdiğini söyleyerek,“ İnancımız, imanlı oluşumuz, yüzlerce yıl bizi şerefli ve güçlü kıldıysa, gelecekte de bu milletin güçlü olması bu ümmetin ümididir” dedi.
iyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkanlık Konferans Salonu’ nda gerçekleştirdiği basın toplantısında 2018 yılı ramazan ayı temasını kamuoyu ile paylaştı. Diyanet İşleri Başkanlığının 2018 yılı ramazan ayı teması olarak“ İsraf Olmasın” başlığının belirlendiğini ifade eden Başkan Erbaş,“ Maalesef bir yanda açlığın, yoksulluğun ve sefaletin pençesinde kıvranan; ekmek, su gibi en temel gıda maddelerinden mahrum milyonlarca insan hayatta kalma mücadelesi verirken, diğer yandan çılgınca bir tüketim ve israfın varlığı maalesef acı bir gerçektir” dedi.
YENİ CAN YENİ HEYECAN
Prof. Dr. Ali Erbaş, Müslümanların hasret ve heyecanla beklediği, evveli rahmet, ortası mağfiret ve sonu cehennem azabından kurtuluş olan ramazan ayının 16 Mayıs Çarşamba ilk gününün idrak edileceğini söyledi.
Ramazan ayının Müslümanları çok yönlü eğiten bir okul gibi olduğunu belirten Erbaş, şöyle devam etti:“ Ramazan ayı her yıl, bizlere, yeni bir can ve heyecan katmak, bizi kendimizle buluşturmak, değerlerimizi yeniden hatırlatmak, ibadet bilincimizi tazelemek, nefsimizi arındırmak, kardeşliğimizi onarmak için gelmektedir.”
RAMAZAN FIRSATTIR
Prof. Dr. Erbaş’ ın ramazanda yürütülecek, irşat ve yardım çalışmaları ile ilgili bilgiler verdiği konuşmasından bazı başlıklar şu şekilde: l“ Ramazan bir Kur’ an iklimidir” l“ Oruç, sabır ve merhamet eğitimidir” l“ Ramazan sadece bir aylık kulluk planı değildir” l“ Ramazan, bilgi dünyamızı zenginleştirmemiz için de önemli bir fırsattır.”