Crematoriul Cenușa
.Încă o clădire - monument istoric dă să cadă în București. Nimic nou, am fi tentați să zicem, probabil este încă o clădire-victimă a intereselor unei dezvoltări imobiliare.
Ei bine, în acest caz avem de-a face cu Crematoriul uman “Cenușa”, din parcul Tineretului. Construcţia edificiului a început în 1925, după proiectul arhitectului Duiliu Marcu. Realizată într-un stil eclectic cu elemente de inspiraţie bizantină, siriană şi egipteană (în stilul monumentului Cantacuzinilor din Cimitirul Bellu), construcţia a fost finalizată abia la sfârşitul anului 1934. Scara principală este flancată de statuile Durerea și Nădejdea și de două basoreliefuri.
Clădirea Crematoriului este într-o paragină înspăimântătoare: pereți lipsiți de tencuială, hornuri sfărâmate la bază care dau impresia că un fum invizibil vrea să le ia cu el și le smulge din corpul clădirii.
De-a lungul timpului, aici au fost incinerate aproape 60.000 de persoane. În 2002 Crematoriul și-a încetat activitatea de incinerare, deoarece încălca legislația de mediu, prin lipsa unor filtre și a unor instalații moderne. Cu toate astea, crematoriul nu s-a închis în totalitate, continuând să funcționeze ca spațiu pentru păstrarea urnelor cu cenușă, contra unei taxe anuale.
În prezent, singurul crematoriu uman care funcționează în România este Crematoriul Vitan-Bârzești.