TuriBuc Ianuarie 2014, numărul 1 | Página 16

Clădiri părăsite

Feraru ANa-maria

La începutul secolului 20 s-a construit în masă peste vechile case boierești. Comunismul a ras arhitectura interbelică și a acoperit-o și la propriu și la figurat și a înlocuit-o cu una simplistă, lipsită de valoare. În prezent se construiește în parcuri, lângă monumente, chiar și pe spații sufocant de mici, lucru care face din Capitala bucurestenilor, un oraș înghesuit și rece.

Construcțiile haotice, fără niciun plan și clădirile noi, ce le umbresc pe cele vechi, au dus fără dar și poate la pierderea personalității micului Paris de altă dată apărând lângă vechi, în stiluri diferite și fără personalitate.

Tuneluri, case vechi boiereşti, fabrici, spitale; Astăzi, toate aceste clădiri sunt în paragină, bătute de vreme şi uitate de lume. Din mijlocul oraşului, imobilele, funcționale cândva, oglindesc indiferenţa oamenilor şi a autorităţilor. Ele sunt locurile uitate ale capitalei.

Mă bucură să știu că unii sunt fascinați, ca și mine, de cadrele din filmelor horror cu decoruri și imagini din locuri părăsite, uitate de timp învăluite într-un aer de mister și de necunoscut.

Inevitabil, trecem zilnic pe lângă clădirile impunătoare ale Capitalei, clădiri care fascinează prin arhitectură sau masivitate, dar lăsate într-o stare avansată de degradare. Multe dintre aceste construcții au istorii neștiute de mulți bucureșteni. De aceea, vă invit ca în urnătoarele pagini să parcurgeți alături de mine istoria din spatele ruinelor bucureștene.