TuriBuc Ianuarie 2014, numărul 1 | Page 14

Doamna cu umbrelă

Am trasat pe hartă o linie de-a lungul acesteia și m-am oprit la cavoul Profesorului Doctor Mina Minovici cu o oarecare uimire. Ambele morminte sunt situate în inima sau în zona cea mai veche a cimitirului. Interesant este că cele două personaje au fost contemporane. Katalina Boschott a murit în 1906, iar Dr. Mina Minovici a trăit între anii 1858-1933. 

Legenda spune că "Doamna în alb" sau "Doamna cu umbrelă" a fost amanta unui bărbat bogat din București. Se șoptește timid numele lui George Assan, din familia proprietarului primei mori cu aburi din România, sau chiar numele lui Carol al II-lea. Profesoara de limbi străine și guvernantă, Katalina Boschott a trăit la Herculane o intensă poveste de dragoste cu enigmaticul bărbat. Se pare că acolo a suferit și o operație de peritonită nereușită. Pe patul de moarte ar fi spus: "Cet animal de medecin m'a tuee! (Acest animal de medic m-a ucis!)".

Aceste cuvinte au fost încrustate cu litere de aur în piatra funerară, de granit roșu. Astăzi nu mai sunt decât urmele, literele de aur au fost furate demult. Fraza mai sus menționată acuză fără reținere persoana vinovată de moartea ei. În acest context, dacă statuia ar prinde viață, cel mai probabil ar arăta cu degetul către făptaș. Cum acest lucru nu se va întâmpla niciodată, am luat în considerare poziția statuii, implicit a privirii ei.

Către marginea cimitirului, ferită de aglomerația de vizitatori, apare o siluetă gracilă, care se distinge prin eleganța ei. E celebra "Doamna cu umbrelă", o altă legendă a cimitirului Bellu. Frumoasă, tânără și distinsă, pare o apariție rătăcită dintr-o alta epocă. Statuia în mărime naturală, operă a aceluiași sculptor Romanelli, este reprodusă în cele mai fine detalii, de la cutele rochiei, până la arcuirea sprâncenelor și eleganța cu care își poartă umbrela. Ai impresia că este și ea vie, gata să pornească pe alee, după ce a zăbovit, într-o clipă de reculegere, la mormantul unei persoane dragi. Zâmbește tainic, purtând secretul unei drame ascunse. 

Cimitirul Belu -„ Grădina odihnei eterne“ a personalităţilor României ascunde istorii necunoscute publicului larg. Acesta poate deveni, prin monumentele, personajele şi poveştile sale, un obiectiv atractiv pentru turiştii din ţară şi din străinătate.  De aceea, pentru a vă convinge de frumusețea nebănuită a acestui loc, vă invit să pătrundeți și să faceți un tur!