Trends HRB Trends HRB, iunie 2017 | Page 40

BARTRENDER
Reportaj
>
HRB

Călătorie în Orașul subteran

MIHAIL TĂNASE
Cricova este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Republica Moldova , însă nu vinurile sale dau cea mai mare valoare brandului , ci Orașul subteran , un complex de galerii întins pe zeci de kilometri , unde producătorul își ţine la maturat vinurile și unde se află secţia de îmbuteliere a vinurilor spumante clasice . Tot aici se află și Colecţia Naţională de Vinuri a Republicii Moldova , care adăpostește sticle unicat , din prima parte a secolului al XX-lea .

Aflat la 13 kilometri de Chișinău , micul oraș Cricova se mândrește cu unul dintre cei mai mari producători de vinuri , dar și cu cel mai vizitat obiectiv turistic din Republica Moldova . Companie administrată în continuare de stat , Cricova este cel mai mare producător de vinuri spumante și al doilea producător de vinuri liniștite din țara vecină . Combinatul de vinuri deține 700 de hectare de viță de vie , dar și una dintre cele mai vaste crame subterane din lume . Orașul subteran de la Cricova nu este însă cel mai mare . Mileștii Mici , producător aflat la rândul său în apropierea Chișinăului , a primit , în 2005 , din partea World Guiness Record , titlul de cea mai mare cramă de vinuri din lume , adăpostind , în cei 200 km de galerii subterane o colecție de aproape două milioane de sticle . În schimb , Cricova a beneficiat , pe parcursul ultimilor ani , de un program de reconstrucție și modernizare , astfel că , pe lângă galeriile unde vinul este depozitat pentru maturare , Orașul subteran găzduiește și un cinematograf , săli de degustare moderne , dar și un muzeu al vinului . Cu o suprafață de 53 de hectare , Orașul subteran are 120 km de galerii , din care 80 de km sunt utilizați pentru păstrarea și maturarea vinului , în timp ce de pe celelalte galerii încă se extrage calcarul folosit în industria de construcții . Galeriile poartă denumiri sugestive , precum Strada Cabernet , Bulevardul Șampaniei , Strada Dionis sau Strada Firul Ariadnei . Pentru maturare și învechire , vinul este ținut în baricuri de stejar montan , importați din SUA , Italia , Portugalia sau România , cu capacitate de 250-300 de litri , dar și în budane din lemn cu capacități de 4.000- 8.000 litri . Vinul alb este ținut la maturat între una și șase luni , în timp ce vinul roșu este ținut între unul și trei ani . Tot aici se găsesc și tancurile emailate unde se realizează fermentarea vinului . În interiorul galeriilor , temperatura este constantă pe tot parcursul anului , în intervalul de 12-14 0 C , microclimatul asigurând o umiditate de 70-80 %, propice depozitării și maturării vinului . Primele sticle de spumant au fost depozitate în scop experimental în galeriile subterane de la Cricova , în 1947 , cramele fiind înființate cinci ani mai târziu , în 1952 .

Cum se produce vinul spumant
Secția de vinuri spumante obținute prin metoda clasică , denumită champenoise pentru că a fost utilizată pentru prima dată în regiunea Champagne , din Franța , se află tot în Orașul subteran . Tot aici se realizează și fermentarea secundară în sticlă a vinurilor spumante obținute prin această metodă .
40 iunie 2017