Se anunţă , astfel , câteva proiecte noi pentru 2017 în oraşe şi în zone . Apariţia unui Radisson în Braşov , a unui IBIS Style în Arad , a unui Hilton Garden Inn în Bucureşti , Hilton în Sighişoara , şi altele sunt semne pozitive pentru viitorul industriei hoteliere din România . Merită menționate și investiţiile multe şi mici din zonele rurale sau montane , sau investițiile de pe litoral , ori din Deltă , şi în mod special cele din balnear , unde România are un mare potenţial . „ Aş mai menţiona şi o preocupare recentă a OPTBR pentru atragerea de turişti străini : demararea unui proces de certificare a unor unităţi balneare cu sigle şi branduri europene şi internaţionale , pentru a oferi garanţia caselor de asigurări de sănătate străine , că pot trimite clienţii lor la tratament în România , în condiţii similare cu cele din ţara lor . De altfel , în cadrul acestui proces , am început cu organizarea unui curs de management al calităţii în turismul balnear , la care au participat reprezentanţi din opt staţiuni şi care au primit o diplomă valabilă în plan european . Din ianuarie 2017 începe un nou sezon de promovare şi ne pregătim cu o serie de acţiuni şi materiale pentru a conştientiza atât publicul cât şi firmele de turism şi cei interesaţi , de valoarea şi potenţialul turistic şi balnear existent în România “, completează Nicu Rădulescu .
Principalii beneficiari ai creşterii numărului de turişti îl constituie staţiunile unde s-a învestit , unde s-a împletit colaborarea între investitorii privaţi şi preocupările autorităţilor locale .
Nicu Rădulescu , OPTBR
Pe segmentul turismului rural , s-au diversificat mult tipurile de pensiuni ( tradiţionale , rustice , moderne , mici , mari , de tranzit , de sejur etc .), turiștii sunt tot mai informaţi , de aceea au crescut solicitările lor privind gradul de confort , serviciile oferite . „ În 2017 ne aşteptăm ca ofertele / programele să fie mai diversificate iar promovarea prin internet să aducă mai mulţi oaspeţi în satele româneşti . Cred că sejururile „ combinate “ ( urban-rural ) vor fi la mare căutare , ca şi participarea la evenimente / festivaluri / sărbători “, spune Maria Stoian , ANTREC .
Portret al managerului de hotel de azi
l Persoană sociabilă şi socială , gata oricând să se integreze în orice medii ; l Persoană analitică , un om al cifrelor , datelor şi statisticilor , segmentărilor , pentru că obiectivul său este să scoată profit ; l Hotelierul este adaptabil şi capabil să reacţioneze repede la factorii de schimbare din piaţă ; l Creator de content , un advertiser , care să ştie să ofere la fel ca un director de agenţie de publicitate conţinutul necesar pentru a promova hotelul .
O privire de ansamblu
În acest moment politicile administrative ale turismului românesc sunt , din păcate , cu mult în urma vremurilor pe care le trăim , a potenţialului României în turism , şi chiar a paşilor făcuţi de privat în turism , sunt de părere reprezentanții industriei turismului din România . „ Cred că cea mai mare problemă a turismului românesc este lipsa prioritizării sectorului de turism . Este nevoie ca sloganul „ Turismul - prioritate naţională “ să fie în sfârşit pus în practică şi asta trebuie făcut de mâine , odată cu noul guvern . Avem o fereastră de oportunitate incredibilă , contextul internaţional ne avantajează , astfel încât până în 2020 să facem din turismul românesc un motor al dezvoltării economiei naţionale . Per total , 2017 va aduce o nouă creştere a cererii pentru turismul românesc şi cred că noi , privaţii , vom fi pregătiţi să profităm de acest lucru . Rămânem cu semnul de întrebare dacă şi sectorul public , autorităţile , vor fi pregătite să aloce mai mulți bani pentru infrastructura din turism , pentru educaţia în turism , pentru promovare şi evenimente . Sunt convins că soluţia stă într-un dialog între părţi , în asocierea în parteneriat public - privat , pentru a ne organiza împreună cât mai bine , astfel încât să beneficiem cu toţii de contextul favorabil în care ne aflăm “, încheie Călin Ile . x
24 decembrie 2016