ACTUAL
HRB
Retrospectivă turism hotelier
De ce turismul trebuie să devină prioritate naţională
CĂTĂLINA MATEI
Pentru a afla ce zone şi categorii de hoteluri au cunoscut o evoluţie favorabilă în 2016 , care a fost comportamentul de consum al turiştilor în această perioadă şi încotro se îndreaptă piaţa hotelieră în 2017 , am stat de vorbă cu câţiva reprezentanţi ai industriei de turism hotelier și de pensiune .
Anul 2016 a fost un an pozitiv pentru toate categoriile de hoteluri din România , un an în care România a beneficiat de un context favorabil , imaginea ţării în lume s-a imunătățit şi , drept urmare , fluxurile de turişti au crescut , iar puterea de consum internă a fost şi ea în creştere . În acest context , în opinia lui Călin Ile , preşedintele Federației Industriei Hoteliere din România ( FIHR ), s-a evidenţiat Transilvania ( declarată , de altfel , destinaţia anului de Lonely Planet ), Delta Dunării ( datorită unicităţii sale ) şi segmentul balnear ( acolo unde s-au făcut investiţii ). Nu trebuie uitate hotelurile urbane , oraşe ca Sibiu , Braşov , Cluj , Alba , Cosntanța , Iaşi sau Bucureşti , fiind cu hotelurile pline , în multe perioade din an , datorită evenimentelor pe care le-au creat . De asemenea , în 2016 a crescut numărul participărilor la târgurile de turism din ţară şi din străinătate , a vizitelor de informare a ziariştilor şi agenţiilor de turism , a medicilor care să recomande staţiunile balneare . Despre segmentul balnear , de altfel , Nicu Rădulescu , președinte al Organizației Patronale a Turismului Balnear ( OPTBR ) spune că fiecare unitate şi-a făcut propriile programe şi materiale de informare , atractive , pe care le difuzează la diferite evenimente . Tot în acest segment a crescut promovarea online , majoritatea unităţilor balneare putând fi accesate online . Pe segmentul pensiunilor , în 2016 se remarcă tendinţa turiştilor de a căuta serviciile oferite de pensiunile tip conac boieresc , foarte dezvoltate în zone precum Vâlcea , Prahova , Neamţ , dar şi a pensiunilor cochete ce beneficiază de servicii tip spa , cât şi a fostelor case parohiale , amenajate tip pensiune , cum este cazul zonei Criţ din Braşov .
Segmentul balnear , în creştere
Pentru staţiunile balneare 2016 a fost un an bun , s-au înregistrat creşteri la sosiri , atât pentru tratament , cât şi pentru refacere şi relaxare . O menţiune aparte pentru acest segment se referă la schimbarea de structură a tipului de turişti : a crescut numărul familiilor cu copii , a persoanelor active , care vin măcar pentru un concediu mai scurt întro staţiune balneară . Au crescut , de asemenea , şi cheltuielile făcute de turişti pe durata vacanţei , mai ales în sezonul de vară , motivate şi de oportunităţile mai largi de agrement . „ Principalii beneficiari ai creşterii numărului de turişti îl constituie staţiunile unde s-a investit , unde s-a împletit colaborarea între investitorii privaţi şi preocupările autorităţilor locale , precum la : Băile Felix , cea mai cunoscută staţiune , unde s-a realizat una dintre cele mai mari investiţii în domeniul balnear ; Călimăneşti-Căciulata , unde a fost finalizat un program pe mai mulţi ani al unui investitor care a modernizat mai multe hoteluri şi o bază de tratament ( cea mai mare din ţară ); Băile Olăneşti , unde un complex modern de wellness şi spa oferă momente de relaxare şi agrement pentru toată familia şi pentru cei care vor să-şi întreţină starea de sănătate . Am nominalizat doar cele mai spectaculoase investiţii şi care au făcut ca numărul vizitatorilor să crească substanţial , dar şi în alte staţiuni au fost efectuate modernizări care ridică standardele de calitate a serviciilor şi infrastructurii din staţiunile balneare “, spune Nicu Rădulescu , președinte OPTBR . Având în vedere trendul actual , toţi cei care au făcut investiţii şi-au extins şi gama serviciilor , nu doar pentru sănătate , ci şi pentru relaxare , întreţinere şi agrement , deoarce însoţitorii celor care vin la tratament trebuie să beneficieze de servicii adecvate . Conform informaţiilor oferite de OPTBR , nu doar turiştii români au redescoperit staţiunile balneare , ci şi turiştii străini , în multe staţiuni fiind înregistraţi turişti veniţi din Rusia , Olanda , Israel , Ungaria , Germania , Republica Moldova , care au apreciat nu doar efectul terapeutic al factorilor naturali de cură , ci şi calitatea infrastructurii şi a serviciilor primite .
Per total , 2017 va aduce o nouă creştere a cererii pentru turismul românesc şi cred că noi , privaţii , vom fi pregătiţi să profităm de acest lucru . Rămânem cu semnul de întrebare dacă şi sectorul public , autorităţile , vor fi pregătite să aloce mai mulţi bani pentru infrastructura din turism , pentru educaţia în turism , pentru promovare şi evenimente .
Călin Ile , președinte FIHR
22 decembrie 2016