Trender & Tendenser Juni 2017 | Page 12

12 Trender & Tendenser, juni 2017

Åkestam Holst ...

.

PÅ DEN GRUNDEN HAR har byrån byggts, ända från starten, den första september 1998.

De ursprungliga rötterna går dock ytterligare tio år tillbaka, till reklambyrån Månson & Nord, som senare blev Nord & Co. De ursprungliga grundarna lämnat byrån i slutet av 1990-talet. Kvar var en decimerad ledningsgrupp, som fick anledning att fundera på framtiden.

”I slutet av 1990-talet hade Nord & Co blivit för be-roende av några stora kunder med mycket baspro-duktion. Vi kände att vi måste sträva mot ett vä-sentligt högre förädlingsvärde och utveckla byråns kreativa nivå. Men samtidigt ville vi inte kompro-missa med kulturen och den goda arbetsplats-en. Det ständigt pågående experimentet fick bli att försöka kombinera reklam i världsklass med en human kultur där människor trivs”, berättade Göran Åkestam i boken om byrån.

Alla var överens. De skulle inte jobba vidare som förr. Men de skulle inte heller hoppa av och starta en ny byrå utifrån sina högre kreativa ambitioner. Istället skulle de göra en helt ny byrå, av den gam-la. En total omstart. Fast det blev inte så enkelt som de hoppas.

DE HADE RÄKNAT med att några uppdrag skulle försvinna, när byråns centralfigurer inte fanns kvar. Liksom en del medarbetare. Men inom loppet av ett halvår försvann både halva personalstyrkan och

fem av de största kunderna. Slutet verkade nära och pengarna var slut.

”Vi bad nästan alla medarbetare att gå ned till fyra-dagarsvecka mot ett löneavdrag på 20 procent. Samtidigt halverade vi delägare våra löner och lovade att jobba dubbelt så hårt för att försöka få in nya kunder och rädda byrån”,

berättade Göran Åkestam.

Medarbetarna ställde upp och istället för att det krossade byrån, skapade det en mycket stark gemenskap, kultur och kampvilja.

Och nya uppdragsgivare började så småningom droppa in.

2001 VAR ÅKESTAM HOLST för första gången med i Regi-undersökningen ”Årets Byrå”. Då rankades de som nummer 18 i sin kategori.

De fick höga poäng för sin kreativitet. Det innebar, med andra ord, att man var på rätt väg för att uppnå målsättningen att höja den kreativa nivån.

Men av resultatet i Årets Byrå kunde man också se att byråns strategiska nivå fick lägre betyg.

Det ledde till en ordentlig satsning på planning. Något som med tiden utvecklats ytterligare i ett samarbete med ekonomie doktor Niklas Bondeson,

som varit med och tagit fram byråns eget strategi-verktyg, Trax, som används i alla projekt.

Niklas Bondeson driver idag, tillsammans med byråns tidigare chefsplan-ner, Dan Landin, strategi-byrån Evidence, som ingår i NOA-gruppen.

SEDAN DEN DÄR första gången, 2001, steg Åkestam Holst snabbt uppåt i Årets Byrå. I stort sett varje år har de legat med bland topp tre och sju

gånger har de nått allra högst.

”Årets Byrå är fortfarande ett jätteviktigt verktyg för oss, liksom Lift Relations. Vi använder mätning-arna för att kunna hålla koll på hur vi utvecklas. Jag är tacksam för att kunderna svarar ärligt, så vi vet vad vi ska förbättra”, säger Petronella Panérus.

Tillsammans med NOA-systern Great Works har Åkestam Holst tagit fram projektet Humanian Metal. För detta belönades de nyligen med Grand Prix i Cannes Lions.

Mer information om projektet finns på http://humanium-metal.com/