Trender & Tendenser Januari 2020 | Page 28

28   Trender & Tendenser, januari 2020

vd Kalle Widelius Foto Carina Englundh

Ljud ÄR känslor - med rätt ljud och musik kan man nå effekt

Ljud ÄR känslor - med rätt ljud och musik kan man nå effekt. Nio av tio köpbeslut baseras på känslor. Människan uppfattar tusentals skillnader i tonhöjd, men bara ett hundratal olika färger. 87 procent av alla varumärken har visuella guidelines medan knappt 17 procent har riktlinjer för ljud. 31 procent av smartphone-användarna i världen aktiverar röstsök varje vecka. 2020 beräknas hälften av alla sök i USA vara röstsök och snart blir det svårt för svenska annonsörer att inte ha en voice-strategi. Trender och Tendenser har träffat vd Kalle Widelius på Online Voices som har arbetat med voice de senaste tjugo åren och de är störst i Sverige på röst och ljudproduktion.

Privat

Barnen Sixten & Lydia, sambon Emelie, katterna Pixie & Doris. 

Intressen

Reser gärna, tränar pingis, ser på fotboll, tar en joggingtur då och då. Umgås med vänner. 

Utbildning

Media- och kommunikationsvetenskap A-B-C, kurser i marknadsföring, juridik, radio production, speech (Seattle, USA), div företagarutbildningar

Jobberfarenheter

Copywriter och rösthallåa på Kanal 5 från London i 4 år. Radioprogramledare på olika stationer.

Bakgrund om Online Voices

Grundades 1999 och drevs från sovrummet som sidobiz i fyra år. Finns idag med proffsstudios på fyra orter. Ca 4800 handplockade röster. Gör ca 2000 inspelningar varje år, omsättning mellan 23-26 miljoner SEK/år de senaste fyra åren. 

Berätta om er tjänst på Online Voices

Vi hjälper företag att producera ’Ljud & Röst på alla språk’. Allt från röstcasting och inspelning, till fullskaliga ljudproduktioner med musik och sound design/ljudläggning.

Många kunder vill undvika den säljiga tonen, och söker hellre en laid back, naturlig känsla. Senaste åren har många bytt ut den klassiska manliga trygga voiceovern, mot yngre coola tjejröster. Gärna med en viss karaktär på rösten, som hes eller en spännande dialekt. Ljud växer mycket nu och många företag har börjat förstå att det är viktigt med en ljudlig identitet nu när marknadsföring blir allt mer rörlig samt att det blivit vanligare att man anpassar sin produktion till fler språk.

 

Vad är utmaningarna i branschen?

I och med att alla har en röst och tekniken blivit enklare så kan väldigt många säga att dom är speakers och har en studio. Men vilka är tillräckligt bra egentligen?

Många kunder hör av sig efter att de försökt lösa en inspelning själva, men insett att det måste låta bättre.  Sen är rättighetsfrågan komplex. Förr fanns det bara TV eller intern användning, idag finns det mängder av plattformar vilket gör att många inte vet hur projekten ska prissättas.

Hur ser konkurrensen ut?

Det finns såklart både svenska och internationella konkurrenter, och att vissa försöker kopiera hur vi jobbar och marknadsför oss får vi se som en fjäder i hatten. Konkurrensen kan ju också vara filmer som görs utan ljud, eller voiceover.