Trender & Tendenser April 2018 | Page 9

NÄR MAN SÅ UNDERSÖKTE saken mer noga, kons-taterade man att det tog passagerare en minut att ta sig från planet till bagagebandet, där de sedan fick vänta i sju minuter.

Problemet löstes genom att flytta gaterna längre ut på terminalen, så att passagerarna fick längre att gå till bagagebandet. Så, när de var framme, dröjde det bara någon minut innan väskorna började rulla.

Niklas Laninge understryker att beteendedesign ska användas på ett etiskt sätt. Det kan missbrukas, men det handlar om att ge människor lätta knuffar i rätt riktning.

”Det får dem att göra sådant som de troligen velat göra, men som de på grund av brist på tid eller

kunskap, eller kanske ren lathet, struntat i”, konstaterar han.

OCH DET KAN handla om de mest skilda områden. I boken beskriver Laninge och Janson ett lite udda exempel på hur beteendedesign löste ett besvär-ligt problem på flygplatsen Schiphol i Amsterdam.

Där hade städarna mycket extra jobb med att hålla rent vid urinoarerna. Man behövde helt enkelt få besökarna att sluta skvätta utanför.

Skyltar med skarpa uppmaningar om att sikta rätt, eller alternativet att byta ut de befintliga urin-oarerna mot nya med någon annan utformning var idéer som dömdes ut.

DEN SLUTLIGA LÖSNINGEN var lika enkel som genial. En fluga målades, alldeles vid brunnen på urinoaren. Man insåg att många skulle försöka pricka flugan. Vilket förstås stämde och några veckor senare hade städarnas arbetsbörda minskat med 60 procent.

Så med kunskapen om människans natur och hur man kan påverka och formge beslutsprocesser, kommer man långt. Ibland lite extra långt med en visuell markör, även om det bara är en fluga.

Trender & Tendenser, april 2018 9

.

Passion skapar ...

Mer långtråkigt än så här blir det inte på en flygplats. Som här på Stanstead. Foto: Oxfordian Kissuth

Foto nedan: Amada44