OPTIMIZAREA
TRASEELOR
Ca parte a Campaniei „ TransPloiești: Nouă ne pasă ”, aducem în vedere proiectul referitor la optimizarea traseelor ori orarelor în funcție de necesitatea călătorilor.
În prezent transportul public în Ploiești se asigură prin 26 de trasee, din care 2 de troleibuz și 24 de autobuz (inclusiv 101 și 102). Dintre acestea multe nu satisfac nevoia de transport a călătorilor, tranzitând zone nerentabile sau dublând alte trasee. Am creat acest topic cu scopul de a prezenta situația acesor trasee și de a veni cu soluții pentru a le face eficiente. Începem astăzi cu Zona Industrială Sud, respectiv cu traseul 444/444B.
După închiderea pasajului „Podul de Lemn”, cei câțiva locuitori ai zonei Mimiu au rămas aproape izolați de restul orașului. La acea vreme, RATP a pus în circulație traseul 444 pe ruta Mimiu – Gara de Sud, iar la scurt timp, prelungirea sa până la Bar. Rudului, traseul 444B.
Pe harta de mai jos se pot observa cu roșu ruta lui 444, cu verde prelungirea 444B și cu portocaliu traseul 1.
Principalul dezavantaj al traseului 444 este acela că tranzitează o zonă nelocuită. De la stația Bar. București, acesta dă roată Rafinăriei Astra, pe străzile Rezervoarelor și Mărfurilor unde nu se află nicio clădire rezidențială. Colonia Mimiu începe imediat după capătul de linie al traseului, unde se află un bloc de 4 etaje și continuă cu câteva case împrăștiate pe mai multe străduțe uitate de lume și de cei de la Primăria Mun. Ploiești.
Cea mai simplă soluție pentru acoperirea zonei ar reprezenta-o desființarea traseului 444 și modificarea rutei traseului 1. Astfel, de la Raf. Astra traseul 1 poate parcurge străzile Fabricilor și Mimiu (marcate cu mov pe hartă) pentru a acoperi zona populată a Coloniei Mimiu după care poate face capăt de linie fie la Comat fie înapoi la Raf. Astra. Bineînțeles, nu vorbim de toate cursele traseului 1, ci doar de cele care asigură fluxul de călători.
Avantaje ale acestei modificări:
• Încadrarea autobuzelor ce deservesc traseul 444 pe trasee cu un flux mare de călători
• Tranzitarea unei zone populate
• Legătură directă spre centru
PROIECTE
Dezvoltarea sistemului de anunțare al traseelor și orarelor în stații
De multe ori ne-am întrebat când vine traseul X, la ce intervale sunt vehiculele de pe traseul Y sau până la cât circulă linia Z. Totul ar fi mult mai ușor dacă am reuși să instalăm în fiecare stație orarul traseelor.
Și nu decât orarul ne-ar ajuta. În exemplul din dreapta aveți indicatorul clasic, întâlnit la fiecare stație. Noi ne dorim ca lângă acel indicator ori chiar pe peretele refugiului ( dacă există refugiul ) să fie implementat un mini-panou unde să se găsească informații cu privire la: locația actuală pe o schemă al întregului traseu care să prezinte legăturile cu celelalte linii la fiecare stație, apoi orarul traseului / traseelor dar și o fișă pentru anunțuri. Cu fonduri minime se pot realiza aceste lucruri mărunte, însă care au un impact major.