Brăila în top
BACALAUREAT 2013
Odată cu publicarea de către Ministerul Educaţiei Naţionale, în 12 iulie, a rezultatelor contestaţiilor depuse de către elevi, au fost făcute publice şi ratele finale privind promovarea examenelor din cadrul Bacalaureatului 2013, sesiunea iunie-iulie. Astfel, procentul celor promovaţi este de 56,4%, respectiv 99.056 de elevi, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate de cei care au urmat filiera tehnologică, cu un procent de promovare de numai 37,32%. Elevii care nu au promovat examenele le-au putut susţine din nou în cadrul celei de-a doua sesiuni din 2013, care a avut loc în perioada 19 - 30 august.
Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerului Educaţiei, 2013 este primul an în care se înregistrează o creştere a ratei de promovare după introducerea sistemului de camere de supraveghere din 2011: "Datele finale arată o uşoară creştere a procentului de promovare, comparativ cu ultimii doi ani, însă o rată de reuşită mai mică decât în 2010 (2012 - 44,4%, 2011 - 45, 7%, 2010 - 69,3%), cu diferenţe sesizabile între promoţiile curentă şi anterioare, dar şi între mediul urban şi mediul rural".
Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în Brăila, cu o rată a promovarii de 74,17%, judeţul situându-se astfel pentru al doilea an consecutiv pe primul loc în ţară. Administraţia locală a decis să premieze performanţele elevilor brăileni care au adus mândrie judeţului. Astfel, cei 6 elevi care au obţinut media 10 la examenele de Bacalaureat, alături de 5 elevi care au obţinut media 10 la Evaluarea Naţională, au primiti fiecare câte un premiu de 1.000 de lei în cadrul unei festivităţi organizate vineri, 19 iulie, la Casa Tineretului din Brăila, la care era anunţată participarea ministrului de resort, Remus Pricopie.
Angela ANTONESCU
ACTUAL RO
14
Continuare...
Cum se poate vedea, modificarea Constituţiei e o hârtie de turnesol atât pentru societate cât şi pentru reprezentanţii ei aleşi. Sincopele şi revenirile asupre deciziilor surprinse, pe scurt, în titlurile de presă de mai sus sunt mărturie a prăpastiei dintre România societăţii civile, parte activă şi informată a populaţiei, cea ale cărei recomandări gândite în cadrul Forumului Constituţional au ajuns pe masa Comisiei de revizuire şi România clasei politice în momentul 2013.
Pentru aceasta din urmă revizuirea este o oportunitate de câştig electoral şi de păstrare a privilegiilor - fie susţinând recomandările specifice ale Bisericii, fie ignorând rezultatul referendumului din 2009 în care populaţia s-a pronunţat pentru Parlament unicameral şi reducerea numărului de parlamentari - şi un prilej de revanşă faţă de adversarii politici. În această situaţie, că va fi votată în 2013 sau în 2014, noua Constituţie riscă să fie asemeni celei actuale, o Constituţie pentru clasa politică şi nu pentru România.
RECLAMA
TA
AICI