Tijdschrift voor innovatief hoger onderwijs nummer 1 - jaargang 1 - 2018 | Page 48

Flexibel Afstandsonderwijs binnen Toerisme en Recreatiemanagement
140 uren. Bij een 90 % tot 10 % verhouding betekent dit 126 uren in afstandsonderwijs en 14 uren in contact. In het academiejaar 2017-2018 werd dit gegeven op 14 lesweken in semester 1.
• Destinations 2 dat in de 14 lesweken van semester 2 werd gegeven kreeg 6 studiepunten toegewezen. Dit houdt een studiebelasting van 168 uren in of 151 uren afstandsonderwijs en 17 uren in contact.
• Voor Cultuurgeschiedenis 2 met 3 studiepunten, ook gegeven in semester 2, komen we uit op respectievelijk 84 uren studiebelasting waarvan 75 uren in afstandsonderwijs en 9 contacturen.
Griet Van Boxstael
PXL-Media & Tourism
Voor de invulling van de contactmomenten werd gebruik gemaakt van de taxonomie van Bloom( zie Figuur 1). Concreet werden alle leerdoelen en competenties neergeschreven. De lagere doelen( onthouden en begrijpen) werden in afstand / voorbereiding gerealiseerd en de hogere doelen( van toepassen tot evalueren / creëren) werden gereserveerd voor de contactmomenten. Hiervoor werd een tabel uitgewerkt waarin de competenties uitgeschreven werden en gelinkt werden aan de inhouden. Daarna werd gekeken welke competenties noodzakelijk in contactonderwijs dienden te worden aangeboden.
FIGUUR 1: TAXONOMISCH KADER( LEERMIDDELEN ADVIESCENTRUM, 2018)
In een volgende fase werden de doelstellingen gekoppeld aan werkvormen( Struyven, 2015). Om de student actief te betrekken kwam de nadruk te liggen op het creëren van een portfolio met authentieke lesopdrachten extra muros, reflectievragen, peer assessment. Gebruik makend van het‘ flipping the classroom’ model, zou er gewerkt worden op basis van op voorhand doorgestuurde vragen( Miller, 2015). Hierbij werd rekening gehouden met het groeitraject van de student: een ervaren student kan bijvoorbeeld al beter zelfstandig werken terwijl startende studenten vaak meer ondersteuning nodig hebben.
Ook de selectie van de leermaterialen nam een belangrijke plaats in. De keuze voor audiovisueel materiaal is een evidentie voor een OLOD als Cultuurgeschiedenis of Destinations. Toch werd er ook onmiddellijk geopteerd om nog steeds een klassieke syllabus aan te bieden met een doorlopende tekst in pdf-formaat en dit vanwege de beperkte opslagruimte. Beide vormen vulden elkaar aan omwille van de eigenheid van het vak. Tevens maakten we ook weblectures waarbij de hoorcolleges werden opgenomen en na de lessen digitaal aangeboden werden op de leeromgeving Blackboard.
Wat de evaluatie betreft, werd een mengeling van een examen en permanente evaluatie voorzien via een online portfolio. Het examen zelf zou niet in afstand gebeuren maar eerder op een klassieke manier, gelijklopend met de andere trajecten. Enerzijds lost dit in eerste instantie het identificatieprobleem op waardoor de ICT-middelen naar het eigenlijke afstandsonderwijs kunnen gaan; anderzijds versterkt dit de relatie student-hogeschool. Het is immers technisch nog steeds moeilijk om de persoon authentiek te identificeren. Wel dient in deze context de nodige aandacht besteed te worden aan het effectief geven van de noodzakelijke feedback aan de studenten. Een student op afstand voelt zich immers geremd om vragen te stellen en bovendien
48