Tijdschrift voor innovatief hoger onderwijs nummer 1 - jaargang 1 - 2018 | Page 34

Afstandsonderwijs binnen PXL-Tech Professionele Bachelor Bouw
Kobe Rosius
PXL-TECH
Op zoek naar een oplossing voor de te lange video’ s zijn de video’ s in Kaltura( het videoplatform van Hogeschool PXL) verdeeld in hoofdstukken en bij aanvang van een nieuwe slide in de video is een thumbnail ingevoegd zodat studenten gemakkelijk kunnen navigeren binnen de video’ s. Op die manier is het mogelijk dat studenten van een langere video slechts een hoofdstuk bekijken en later eenvoudig kunnen voortkijken. Op een enkele student na vond iedereen dit een goed alternatief voor kortere video’ s.
Verder blijkt uit de enquête dat 2 / 3e van de studenten aangeeft dat hij / zij denkt de lessen beter te begrijpen als deze zouden worden gegeven via contacturen. Wat studenten het meest missen, is de mogelijkheid direct vragen te kunnen stellen. Bij het opmaken van de lessenreeks hadden we ingeschat dat het Blackboard-discussieforum hiervoor een aanvaardbare oplossing zou bieden. Hierop zijn echter in het hele semester slechts een 10- tal vragen gesteld( door 4 verschillende studenten). Tijdens de enquête gaven bijna alle studenten aan dat ze de voorkeur zouden geven om te wachten met hun vragen tot het volgende contactuur. 10 van de 37 studenten hebben ook al concreet met vragen gezeten die ze niet via het discussieforum hebben gesteld.
Een Blackboard Collaborate sessie wordt door de helft van de studenten als een wenselijke aanvulling gezien. De studenten die dat niet als wenselijk zien, geven expliciet de voorkeur aan contacturen. Duidelijk is dat de studenten vragen naar meer begeleiding, in welke vorm dan ook.
De praktische invulling van een online sessie is echter bij veel studenten minder duidelijk. 2 / 3e geeft aan dat ze zich zouden aanmelden. Daarentegen geven slechts 6 van de 37 studenten aan dat ze andere plannen zouden annuleren om zich te kunnen aanmelden. Dat was bij aanvang van deze test ook de reden dat we voor deze grotere groep studenten niet voor online contactmomenten hebben geopteerd.
In de enquête is gepolst naar de door de studenten ervaren voor- en nadelen. Als grootste nadeel gaven de studenten volgende antwoorden:
• moeilijk te focussen op de video’ s;
• gebrek aan motivatie en zelfdiscipline.
Als grootste voordelen worden vermeld:
• de mogelijkheid om lessen meerdere keren, sneller of onderbroken te bekijken;
• de vrijheid om de lessen zelf in te plannen;
• de mogelijkheid om een les te pauzeren voor het maken van notities.
De helft van de bevraagde studenten vindt de voordelen doorslaggevend t. o. v. de nadelen.
Evaluation
Voor toekomstig gebruik moeten we het gemaakte lesmateriaal voor 2 verschillende doelgroepen bekijken. De bevindingen van de studenten van dit jaar kunnen daarbij voor beide doelgroepen van belang zijn. Daarop gebaseerd zijn enkele aanpassingen in elk geval wenselijk:
• alle video’ s voorzien van hoofdstukken en thumbnails per slide;
• de langste video’ s inkorten of opsplitsen.
Voor de studenten die afstandsonderwijs volgen is het belangrijkste aandachtspunt om voldoende ondersteuning te geven. Dit was in de pilot al een probleem en zal voor deze studenten een nog groter probleem zijn, aangezien zij geen enkel contactuur zullen hebben. Regelmatige online sessies zullen voor deze studenten met andere woorden essentieel zijn. In tegenstelling tot de grote groep reguliere studenten moet dit voor de( naar verwachting) veel kleinere groep studenten op afstand wel praktisch in te plannen zijn voor iedereen. Ook voor de gastcolleges moet een alternatief worden uitgewerkt. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is om deze gastcolleges te filmen en ook als video beschikbaar te stellen.
Voor de reguliere studenten zijn aanpassingen wenselijk zodat de aangegeven nadelen minstens worden gereduceerd. De bedoeling is in ieder geval om ook in de volgende jaren met het opgestelde blended materiaal te blijven werken.
Ook voor deze studenten is dus een regelmatigere begeleiding noodzakelijk. Als er wekelijkse online sessies voor de afstandsstudenten worden voorzien, is het mogelijk om ook de reguliere studenten die dat wensen hiervan gebruik te laten maken. Op die manier kunnen studenten eenvoudig en sneller hun vragen stellen. Een tweede mogelijkheid zou kunnen zijn dat bepaalde moeilijkere delen van de cursus toch worden aangeboden in de vorm van contacturen.
34