Excellentieprogramma PXL Honours binnen PXL-Green & Tech Professionele bachelor Bouw
Els Guns PXL-Green & Tech
Vooraleer je kan starten met de uitvoering van de proeven start je met een literatuurstudie van de normen waaraan de producten dienen te voldoen , de uitvoeringswijze en de beoordeling van de proeven . Pas dan kan er gestart worden met beproeven . Door de grote mate van zelfstandigheid en verantwoordelijkheidszin kon deze student na een korte inwerktijd de gevraagde proeven zonder begeleiding afwerken . Kortom : hij had weinig tot geen begeleiding nodig en voelde zich als een vis in het water . Het excellentieprogramma stopte niet bij het verlaten van het bedrijf , ook thuis werd er verder gewerkt aan automatiseringen in Excel om het werk in het labo te vergemakkelijken en fouten tot een minimum te beperken . Een excellente student is niet enkel in staat te reproduceren , het gewoon uitvoeren van de laboproeven , maar dient ook aangemoedigd te worden om kritisch te reflecteren . Hij ziet waar er verbeteringen mogelijk zijn en heeft de vrijheid om deze aanpassingen door te voeren . Aangezien dit keuzeonderdeel beperkt is in studiepunten , werd er na een paar weken overgegaan naar de werven en calculatie om aan alle competenties te voldoen .
Gezien de verschillende gevraagde competenties , is er niet één begeleider maar is er per locatie ( betonlabo , werf , groeve enz .) een begeleider . Uiteraard is er wel één bedrijfspromotor als centraal aanspreekpunt . Op de andere afdeling binnen het bedrijf kreeg de student niet de support en input die hij verwachtte van de begeleider ter plaatse . Op zo ’ n moment onderscheidt een excellente student zich van een reguliere student . Ondanks deze tegenslag zag hij nieuwe kansen in o . a . het opleidingsaanbod van Confederatie Bouw Limburg dat kosteloos aangeboden werd aan onze excellente studenten .
Het excellentieprogramma is niet helemaal gelopen volgens het initiële plan , maar dat maakt het niet minder uitdagend . Het toont dat je de juiste skills en mindset moet hebben om dit tot een goed einde te brengen . Het is geen voorgekauwd pakket dat je moet afronden , maar een echt ‘ werk ’ -programma waar heel veel input van de student verwacht wordt . Het is de student die de touwtjes in handen heeft en de begeleiders proberen de grenzen waarbinnen hij zich kan bewegen redelijk ruim te houden zodat er voldoende ruimte is voor eigen inbreng . Excellente prestaties komen tot stand door te balanceren en de juiste weg te vinden ( Wolfensberger , 2011 ).
Indien we de tweede student van dichtbij bekijken , zien we een heel ander verhaal . Dit toont nog eens aan dat excellentie in verschillende vormen komt : elk excellentieprogramma zal anders zijn . Midden juni 2019 werd de kandidaatstelling van de tweede student aanvaard . Tot zijn verbazing scoorde hij echter niet zo goed op zijn examens in juni en had hij toch een aantal herexamens . Als opleiding hebben we er bewust voor gekozen om geen puntenquotum op te leggen , maar vooral op intrinsieke motivatie te screenen . Aangezien de
60 start van het excellentieprogramma ingepland is half augustus , kwam hij hiermee toch in een lastig parket . Na overleg tussen de PXL-promotor , het bouwbedrijf en de student hebben we de keuze bij de student gelaten . Hij was – na enige tijd van twijfel – toch vastbesloten : hij wilde ervoor gaan .
De start van het excellentieprogramma en de 2 de zittijd hebben elkaar dus wel overlapt , een pittige combinatie om mee te starten . Het eerste deel van het excellentieprogramma is de student hoofdzakelijk op de hoofdkantoren van het bedrijf gebleven . Zijn onderwerp voor het keuzeonderdeel was BIM ( building information modeling ). BIM slaat op het virtueel bouwen en constructief samenwerken tussen de verschillende projectpartners binnen eenzelfde bouwproject . Deze 3Dvoorstelling van het constructief gebouw dient opgestart te worden in ontwerpfase en verder uitgebreid naar uitvoeringsfase en later naar onderhoud . Het is duidelijk dat dit geen onderwerp is dat je alleen kan aanpakken . De student wou samen met het bouwbedrijf een infrastructuurproject opstarten in BIM aangezien het bouwbedrijf al erg ver stond met het BIM-verhaal bij gebouwenprojecten . In de infrastructuurwereld staat BIM nog in zijn kinderschoenen , waardoor het proefproject uiteindelijk niet is kunnen starten tijdens het excellentieprogramma . Niettemin was het een zeer leerrijke ervaring : er is veel overleg geweest tussen de verschillende partners in het infrastructuurproject ( aanbestedende overheid , studiebureel , aannemer , gemeente of stad ). Dat maakt het duidelijk dat een bouwproject een teamproject is , en je zelf maar één schakel bent . Steeds in overleg gaan , duidelijk communiceren is zeer belangrijk in de bouwwereld .
Op de kantoren van het bouwbedrijf heeft onze student de kans gekregen om bij nagenoeg alle afdelingen te werken . Zo ervaarde hij welke weg infrastructuurwerken van aanbesteding tot definitieve oplevering volgen . Kennis van de werking van alle afdelingen binnen een bouwbedrijf komt je goed van pas bij het uitvoeren van je latere eigen job . Het verruimt je blik en zorgt voor meer inzicht in de flow van een overheidsopdracht en de uitvoeringswijze binnen een bouwbedrijf .
Ook werfopvolging mag niet ontbreken : dit is onontbeerlijk om aan alle competenties te kunnen beantwoorden . Deze student kwam terecht op een grote werf met een projectleider die infrastructuur ademt en een talentvolle oud-student is van PXL . Van landmeten over planning tot calculatie en uitvoeringswijze : een werf leiden heb je niet onder de knie op een paar maanden .
Veel overleg en afstemming tussen de bedrijven en PXL is een aandachtspunt , zeker in deze beginfase van het excellentieprogramma , opdat zij het excellentieprogramma juist inschatten . Het is niet de bedoeling dat deze studenten stage komen doen , het is geen werkplekleren , en de studenten zijn niet echt in dienst . Maar wat dan wel ? Het is toch een beetje