Excellentieprogramma PXL Honours binnen PXL-Green & Tech Professionele bachelor Bouw
Els Guns PXL-Green & Tech
FIGUUR 1 . FLOW ACADEMIEJAAR PXL HONOURS
Opstellen Honours-curriculum
FIGUUR 2 . CURRICULUM PXL HONOURS
De opleiding professionele bachelor Bouw heeft een competentiematrix waarbij de link tussen de verschillende opleidingsonderdelen en het competentieprofiel wordt geduid . Het is niet evident om hierbinnen een aantal competenties te verwoorden waarnaar de bedrijfswereld op zoek is en die nog niet opgenomen werden in het curriculum . Ieder curriculum heeft al een bepaalde authenticiteit : projectmatig werken , participatie in de praktijk en praktijkgericht onderzoek . Het heeft geen nut om het warm water opnieuw uit te vinden . Het bestaande curriculum , meer bepaald het vervangend opleidingsonderdeel , is een basis geweest om de competenties te herdefiniëren , te verruimen en qua evaluatie naar een excellent niveau te brengen .
Het excellentieprogramma – in totaal 15 studiepunten – wordt opgebouwd uit een gedeelte intracurriculair van 12 studiepunten en een gedeelte extracurriculair van 3 studiepunten .
Voor het intracurriculaire gedeelte valt het opleidingsonderdeel project infrastructuur 3 uit het standaardcurriculum weg voor de geselecteerde excellente studenten . Het project infrastructuur vormt ook de basis van dit vaste onderdeel van het excellentieprogramma . Dit vaste onderdeel omvat
ontwerp van wegen , de problematiek rond nutsleidingen , wetgeving op overheidsopdrachten , invloed van VRI ( verkeersregelingsinstallatie ) op een infrastructuurproject , opdrachtwijzigingen tijdens uitvoering , vorderingsstaten en de financiële afhandeling rekening houdend met herzieningscoëfficiënten , calculatie , planning en uitvoeringswijze van een project , communicatie en proeven . Deze lijst is niet limitatief en kan desgewenst uitgebreid worden tijdens de uitrol van het excellentieprogramma , in samenspraak met de student en het bedrijf .
Bovenop het curriculum komt er een keuzeonderdeel van 3 studiepunten . De studenten maken hier zelf een keuze op basis van interesse en eigen talenten . In dit keuzeonderdeel kan de student vrij kiezen voor een onderwerp , dat nog verder bijgestuurd kan worden tijdens de selectieprocedure . De competenties die geformuleerd worden zijn ruimer omschreven , net om de student de vrijheid te geven dit onderdeel helemaal uit te spitten . Je kan als onderwijsinstelling de studenten de kans geven om hun talenten en interesses te pakken , maar het is de student zelf die aan het roer zit .
De competenties die voor beide onderdelen van het excellentieprogramma omschreven worden zijn de volgende :
58