Onderwijsinnovatie met 360 ° en VR : Instructional design voor het verrijken van 360 ° -video’ s
Hustinx , Empsen , Palmaers & Verbeke PXL Onderwijsinnovatie & Smart ICT
WOUTER HUSTINX , MICHAËL EMPSEN , STEVEN PALMAERS & SIMON VERBEKE
360 ° -video ’ s en virtual reality ( VR ) is voornamelijk bekend vanwege zijn aanwezigheid binnen de wereld van gaming en hobby ’ s , maar ook binnen het onderwijs liggen kansen voor het grijpen . Bij dit laatste is er echter nooda aan pedagogisch-didactische onderbouwing om efficiënte en doeltreffende implementaties te realiseren . Dit artikel beschrijft het ontwikkelingsproces van 360 ° -videolessen met behulp van de software Vivista en verkent de contouren van een instructional design-model .
Inleiding
In tegenstelling tot de gebruikelijke video ’ s waarmee men een specifiek perspectief van de omgeving filmt , is 360 ° een videoformaat waarmee een gebruiker elk perspectief in de hele omgeving tezelfdertijd kan opnemen . Hierdoor bekomt men dus een 360 ° -representatie van de omgeving die werd gefilmd . Dit type van 360 ° -video ’ s vertrekken dus vanuit de realiteit , in tegenstelling tot gesimuleerde digitale werelden die je vaak tegenkomt in games . Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om virtuele , maar realistische , representaties te maken van de realiteit . Deze variant biedt een hogere mate van authenticiteit , wat zeker binnen het praktijkgericht onderwijs aan hogescholen interessante mogelijkheden biedt . Men spreekt ook wel van ‘ immersie ’, oftewel een virtuele onderdompeling in een realistische omgeving .
Ontwikkeling van een 360 ° -videoles
Om 360 ° -beelden te filmen , wordt er gebruik gemaakt van een omnidirectioneel oftewel meervoudig cameralens-systeem , wat simpelweg verwijst naar een 360 ° -camera . De camera bevat meerdere lenzen waardoor de camera in staat is om verschillende perspectieven tegelijkertijd te filmen . De lenzen zijn zo gericht dat de combinatie van lenzen een volledige 360 ° - beeld geeft . Onderstaande foto ’ s illustreren dit mechanisme , gebruikmakend van de Samsung Gear360 camera . Deze camera bestaat uit twee lenzen , die elk een beeld van 180 ° opnemen .
FIGUUR 1 . APARTE LENZEN PRODUCEREN ÉÉN OUTPUT .
De ontwerper van de 360 ° -video moet de aparte beelden per lens nog softwarematig samenbrengen . Dit is wat men ‘ stitchen ’ noemt : het ‘ aan elkaar hechten ’ van de corresponderende lensbeelden om zo de volledige 360 ° - video te bekomen . Hiertoe moet men de camera specifieke software gebruiken . De software zal de verschillende lensbeelden automatisch herkennen en hecht ze meteen aan elkaar tot één 360 ° -beeld. Een krachtige laptop is aangewezen om dit proces tot een goed einde te brengen . Men heeft nu een 360 ° -video, maar nog geen 360 ° -videoles.
1