MITEN UUSI OPETUSSUUNNITELMA AJETAAN KOULUISSA LÄPI
Uusi opetussuunnitelma valmistui vuoden 2014 lopussa. Jokainen kunta laati sen jälkeen paikalliset opetussuunnitelmat valtakunnallisen suunnitelman pohjalta. Uudet perusopetuksen opetussuunnitelmat otettiin käyttöön kaikissa kunnissa ja kouluissa 1.8.2016 alkaen. Uuden opetussuunnitelman tekeminen on aina iso projekti, johon menee useita vuosia.
Kun opetussuunnitelmaa oli valmisteltu, siihen annettiin aikaa antaa palautetta ja muutos ehdotuksia keväällä 2014. Tällä pyrittiin siihen, että mahdollisimman moni pystyisi vaikuttamaan opetussuunnitelmaan. Niin järjestöt, oppilaat, huoltajat ja muut asiaan perehtyneet saivat vaikuttaa opetussuunnitelmaan.
Pitää tutkia sitä, mikä on oppimisen ja koulumaailman kannalta parasta ja mihin suuntaan uutta opetussuunnitelmaa lähdetään valmistelemaan. Valmistelutyössä menee oma aika, missä ammattilaiset keskustelevat ja muokkaavat opetussuunnitelmaa. Kun kansallinen- ja paikalliset opetussuunnitelmat ovat valmiina ne pitää vielä siirtää koulun käytäntöön. Siihen menee aikaa, kun koulut ja opettajat ottavat opetussuunnitelmat haltuun ja toteuttavat niitä käytännössä.
Paikallinen opetussuunnitelma
Paikallisen opetussuunnitelman tekee jokainen opetuksen järjestäjä, joka on yleensä kunta kansallisen perusopetussuunnitelman mukaisesti. Yksittäiset koulutkin voivat tehdä oman lisäyksen koulunsa opetussuunnitelmaan. Jokaisella kunnalla on oltava oma paikallinen opetussuunnitelma ja jokaisen oppilaan on saatava opetussuunnitelman mukaista opetusta.
Miten opetussuunnitelma valmistellaan
Pitämällä opetussuunnitelma ajan tasalla ja uudistamalla sitä varmistetaan, että opetuksen taso ja koulumaailma pysyvät kilpailukykyisinä niin paikallisesti, kuin kansainvälisissä vertailuissa. Opetussuunnitelman perusteet laatii Opetushallitus. Opetushallitus on opetus- ja kulttuurinministeriön alainen virasto. Se vastaa muun muassa perusopetuksen kehittämistyöstä.
Uuden opetussuunnitelman tekemisestä ja tuntijaosta valtioneuvos antoi määräyksen vuonna 2012. Siinä määriteltiin tavoitteet esiopetukselle ja perusopetukselle. Samana vuonna luotiin myös työryhmät, jotka valmistelivat opetussuunnitelman linjaukset. Työryhmiin kuului
erilaisia asiantuntijoita ja koulutuksen parissa työskenteleviä henkilöitä kuten rehtoreita.
Paikallinen opetussuunnitelma kattaa tietyn kunnan koulujen yhtenevän opetussuunnitelman. Paikallisessa opetussuunnitelmassa kerrotaan tietyn alueen tavoitteet ja periaatteet koulutuksen järjestämisen suhteen. Siinä pitää ottaa huomioon kansallinen opetussuunnitelma ja nämä eivät saa olla ristiriidassa toistensa kanssa. Paikallisessa opetussuunnitelmassa on myös tavoitteet ja pääteemat. Esimerkiksi Rovaniemen paikallisessa opetussuunnitelmassa on otettu pääteemoiksi terveys, hyvinvointi ja yhteisöllisyys.
Miten opetussuunnitelma näkyy koulun käytännöissä
Uusi opetussuunnitelma mahdollistaa koulumaailmaa muuttumaan. Uudet käytännöt ja toimintamallit luovat entistä enemmän mahdollisuuksia luovaan oppimiseen ja opetukseen. Uusi opetussuunnitelma painottaa erilasia oppimisympäristöjä luokkahuoneen