test may 2013 | Page 4

1 . Inledning
Från och med höstterminen 2011 sätter lärare betyg med hjälp av de nya kunskapskraven i läroplanen .
Syftet med det här materialet är att ge lärare stöd i hur de kan resonera när de bedömer elevers kunskaper utifrån kunskapskraven . I materialet presenteras en mängd bedömningar som verksamma lärare har gjort av autentiska elevexempel . Bedömningen utgår från de så kallade värdeorden , det vill säga de fetmarkerade ord i kunskapskraven som anger nivåerna .
Det är nödvändigt att lärare identifierar vilka bedömningsaspekter som de utgår från för att kunna göra säkrare bedömningar , men också för att kunna diskutera elevprestationer på ett bra sätt . Det är också centralt för att lärare ska kunna beskriva för elever och vårdnadshavare på vilket sätt en elev kan förbättra sina prestationer .
Det är Skolverkets förhoppning att skriften ska kunna utgöra ett stöd för vidare diskussioner mellan kollegor .
Vad materialet är och inte är Inledningsvis ska något sägas om materialets avgränsningar och varför de är gjorda .
Materialet ska :
• vara ett stöd i att tolka kunskapskraven
• underlätta för lärare att diskutera bedömningsfrågor
• underlätta kommunikationen med elever och vårdnadshavare om elevernas arbete
Materialet ska däremot inte :
• ge en helhetsbild av kunskapskraven
• sätta kravnivåer och definiera betygsgränser på det sätt som till exempel ett nationellt prov gör
Kommentarmaterial till kunskapskraven finns i ett urval av ämnen , och varje material behandlar delar av kunskapskraven . Dessa avgränsningar har gjorts av flera skäl . Det är inte meningsfullt att gå igenom samtliga värdeord i alla ämnen , eftersom det finns så pass stora likheter mellan hur nivåerna är uppbyggda . Likheterna gör att man ofta kan överföra resonemangen om värdeorden mellan olika ämnen , även om det också finns kännetecken på kvalitet som till stor del beror på ämnet .
Skolverket vill inte heller ge intryck av att säkra och rättvisa bedömningar är beroende av att man först har brutit ned kunskapskraven på samma detaljerade sätt som i det här materialet . När man som lärare gör bedömningar av elevers arbete gör man det ofta både utifrån en medveten analys av vilka bedömningsaspekter som kan vara relevanta , och samtidigt utifrån erfarenhetsbaserad kunskap om samma aspekter .
4 Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk