• för sina resonemang på ett balanserat sätt så att stora delar av novellen återges väl sammanfattat medan de delar som eleven valt att fokusera sitt resonemang på är mer detaljerade och nyanserade
• bygger upp resonemanget i flera led som binds samman till en fungerande helhet
• kan beröra olika perspektiv.
Motivering och argumentation Eleverna för sin argumentation och motiverar sina slutsatser med väl valda och i hög grad relevanta exempel från texten. Exemplen kan bestå av direkta citat eller sammanfattningar av någon händelse som eleven behöver beskriva för att motivera sitt resonemang. I resonemang nummer 8 använder eleven ett utdrag ur texten för att påvisa sin slutsats att det är muminfamiljens kärlek och respekt som gör Ninni synlig igen. Eleven ger bara detta enda exempel men eftersom det är så tydligt och eleven resonerar så konsekvent runt en enda fråga räcker det för att elevens resonemang ska framstå som tydligt och väl underbyggt. Det är således inte antalet hänvisningar eller exempel som avgör kvaliteten. I resonemang nummer 7 har eleven identifierat en rad olika budskap som vart och ett motiveras både med exempel från texten och från egna erfarenheter:
Man ska inte vara för mycket ironisk: Ninni blir osynlig när hon bor hemma hos tanten som är helt iskall och väldigt ironisk. Därför blir hon väldigt ledsen och rädd att göra allt fel. Det har jag märkt när någon säger något ironiskt till mig t. ex” Du är jätterolig!” När man förstår att de skämtar blir man ledsen för att dom är så elaka mot en.
Kännetecknande för sådana väl underbyggda resonemang är alltså att exemplen i stor utsträckning förtydligar och fördjupar dem och de slutsatser som eleven har dragit.
Eleverna gör tydliga och logiska kopplingar mellan de budskap man har identifierat och egna erfarenheter. I resonemang nummer 8 skriver eleven till exempel:
Jag har sätt att barn blir mobbade, retade, slagna och inte får vara med i leken eller nåt annat som man gör och inte har några vänner och är mobbade i skolan och på fritiden. jag har läst massa böcker om mobbing att folk byter skola att folk är taskiga mot en. Och jag har sätt masa filmer som folk blir mobbade och slagna och misshandlade. Då känner man sig helt och hållet ensam och osynlig. Jag tror det kan hända att man blir osynlig inombords men man kan inte bli osynlig utan på.
På så sätt visar eleven att hon eller han kan koppla ihop en påhittad berättelse med verkliga händelser och att en novell därmed kan utgöra grund för ett resonemang om livsfrågor av olika slag.
Sammanfattningsvis kännetecknas de resonemang som lärarna bedömt som välutvecklade och väl underbyggda när det gäller aspekten motivering och argumentation av att eleverna
• bygger under sina slutsatser med stöd av väl valda citat eller hänvisningar till händelser ur novellen
Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk 21