test may 2013 | Página 10

sin tolkning av vad som hände men kopplar inte alltid ihop de olika händelserna med varandra . Detta leder ibland till att det saknas information som läsaren skulle ha behövt för att kunna följa resonemanget . Ett exempel på detta finns i elevresonemang nummer 1 där eleven skriver Ninni förändrades först fötterna sen bena och sen kroppen hon får huvudet tillbaka när Ninni trode att muminpappan skulle putta i muminmaman i havet . Här saknas bland annat information om varför Ninni trodde att muminpappan skulle putta muminmamman i havet som skulle ha hjälpt läsaren att förstå resonemanget .
Elevernas rörlighet mellan textens olika händelser är ganska svag , de integrerar oftast inte sådant som händer i slutet av novellen med sådant som hände i början . De slutsatser eleverna drar om novellens budskap är oftast logiska och utgår från sådant som är lätt att identifiera i novellen . Det förekommer dock att eleverna drar slutsatser som kan framstå som motsägelsefulla eller ologiska , men det beror ofta på att eleven inte formulerat sig så tydligt eller helt glömt att ta med viss central information . Ett exempel på detta finns i elevresonemang nummer 2 där eleven först skriver Det som har hänt är att hon bodde med en tant som tog hand om Ninni . Som inte gilla henne för att on inte menar det hon sa till Ninni . Detta skulle kunna tolkas som att eleven inte alls förstått novellens handling som beskriver en tant som verkligen verkar mena de elakheter hon säger till Ninni . Men sedan återger eleven det här : Det står i texten att hon är taskig och pratar med kallt och förkrossane röst när hon trillar på någån sak i huset . Det är ironiskt . Här verkar det alltså som att eleven har uppfattat innebörden av ordet ” ironisk ”, och att resonemanget kan uppfattas som motsägelsefullt tycks bero på att eleven inte riktigt förmår förklara tillräckligt utförligt vad hon eller han menar .
Ofta identifierar eleven något av novellens olika tydligt framträdande budskap och anger inga alternativa , kompletterande eller nyanserade förklaringar . I exempel nummer 3 skriver eleven till exempel att Budskapet med texten är att man ska alltid vara snäll mot andra och inte vara ironisk . Det är en relevant slutsats men den skulle kunna utvecklas och nyanseras . Elevens slutsatser hänger oftast ihop med resten av resonemanget men detta framgår inte alltid så tydligt .
Sammanfattningsvis kännetecknas de resonemang som lärarna bedömt som enkla och till viss del underbyggda när det gäller aspekten tolkning av att eleverna
• tolkar och återger delar av novellens handling på ett basalt , översiktligt och grundläggande sätt
• ibland hoppar över relevant information som försvårar för läsaren att hänga med i resonemanget
• rör sig minimalt i texten , kopplingarna mellan novellens olika händelser är svag
• oftast drar logiska men ibland något motsägelsefulla slutsatser om något av textens tydliga budskap , slutsatsernas koppling till resten av resonemanget är därför inte alltid så tydlig .
10 Kommentarmaterial till kuNSKApskraven i sveNSKA och sveNSKA som andraspråk