TED Meşale Dergisi 36. Sayı | Page 35

5 . ÖĞRETMENLİK VE MESLEKİ SÜREÇ
2022 yılında atanan öğretmen sayısı , Millî Eğitim Bakanlığının öncelikli hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli değildir .
Son 20 yılda toplam 749.100 öğretmen atanmıştır ve yıllık ortalama atama sayısı 37.454 ’ tür . 2022 yılında yaklaşık 20.000 olan atama sayısı hem 20 yılın ortalamasının oldukça altındadır hem de son 20 yılın en düşük atama sayılarından biridir . Millî Eğitim Bakanlığının 2022 yılında öncelikli hedefleri arasında yer alan zorunlu eğitimde okullaşma oranlarının her kademede % 95 ’ in üzerine çıkarılması , 5 yaş okullaşma oranının % 65 ’ ten % 99 ’ a çıkarılması , köy okullarının açılması ve mesleki eğitim merkezlerine devam eden öğrenci sayılarının artırılması gibi hedeflere ulaşılması ancak ve ancak yeterli sayıda öğretmen atamasıyla mümkündür . Bu hedeflerden yalnızca biri olan okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılmasına ilişkin veriler 2022 yılında yaklaşık 30 bin yeni okul öncesi öğretmeni ihtiyacı doğduğunu ortaya koymaktadır . Bu ihtiyaç , 2022 yılı için ayrılan toplam 20.000 kontenjanın hepsinin okul öncesi öğretmenliğine ayrılması durumunda bile karşılanamayacak kadar büyük bir ihtiyaçtır . Bu veriler ışığında , 2022 yılında atanan öğretmen sayısının , Millî Eğitim Bakanlığının öncelikli hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir .
Öğretmenlerin mesleki gelişim faaliyetlerinin süresinin değil , etkililiğinin ve verimliliğinin artırılmasına ihtiyaç bulunmaktadır .
Öğretmenler için etkili olarak nitelenen mesleki gelişim faaliyetlerinin öğretmenlerin uygulamalarında değişiklikler ve öğrencilerin öğrenme çıktılarında iyileştirmeler ile sonuçlanması beklenmektedir . 2022 yılında
öğretmen başına düşen 250 saatlik mesleki gelişim çalışmalarının , öğretmenlerin sınıf içi uygulamalarına ve öğrenci çıktılarına olumlu etki edebilmesi için gereken özelliklerin ne kadarını karşıladığı tartışmaya açıktır . Öte yandan , okul temelli mesleki gelişim çalışmaları ve mesleki gelişim topluluklarının , bu özellikleri karşılayabilecek mesleki gelişim etkinlikleri oluşturulması noktasında önemli fırsatlar sunacağını söylemek mümkündür . Bu fırsatların olabildiğince etkin kullanılabilmesi için ise öğretmenlerin mesleki gelişiminde sayı ve süre odaklı söylemlerin nitelik ve etkililik odağında değiştirilmesi iyi bir başlangıç olabilir .
Raporun tamamına erişmek için ;
33