TEDMEM , 2014 yılından bu yana her yıl yayımladığı Eğitim Değerlendirme Raporu ile Türkiye ’ de geride kalan bir yıl boyunca eğitim politikalarında meydana gelen ve eğitim sistemine yansıyan gelişmeleri mercek altına almakta , etraflıca değerlendirmekte ve iyileştirmek üzere politika önerileri üreterek kamuoyu ve tüm eğitim paydaşlarının dikkatine ve ilgisine sunmakta , deyim yerindeyse eğitimin nabzını tutmaktadır . Bu kapsamda hazırlanan değerlendirme serisinin dokuzuncusu olan 2022 Eğitim Değerlendirme Raporu ; 2022 yılı içinde eğitimde yaşanan gelişmelerin veri odaklı ve objektif bir şekilde değerlendirildiği , yapıcı eleştiri ve önerilerin sunulduğu “ Yönetişim ve Finansman ”, “ Temel Eğitim ve Ortaöğretim ”, “ Mesleki ve Teknik Eğitim ”, “ Ölçme Değerlendirme ve Kademeler Arası Geçiş ” ve “ Öğretmenlik ve Mesleki Süreç ” başlıklarını taşıyan beş bölümden oluşmaktadır .
Raporda öne çıkan bazı değerlendirme ve öneriler şöyledir :
1 . YÖNETİŞİM VE FİNANSMAN
2022 yılında , eğitimde yönetişim ve finansman uygulamalarında merkezi yönetim anlayışından okul temelli yaklaşıma doğru önemli adımlar atılmıştır . Ancak bu uygulamaların etkili bir şekilde sürdürülebilmesi için güçlü hesap verebilirlik mekanizmalarının geliştirilmesi ve sürecin bütünsel bir yaklaşımla , planlı bir şekilde yapılandırılması gerekmektedir .
Eğitimde yönetişim ve finansman uygulamalarında Millî Eğitim Bakanlığının okul temelli planlama anlayışına ağırlık vermesi 2022 yılının en önemli gelişmelerinden biri olarak öne çıkmaktadır . Yıl içinde okul temelli yaklaşıma yönelik atılan önemli adımlar ;
• öğretmenlerin mesleki gelişim eğitimlerinde okul temelli planlamaya geçilmesi ,
• okulların öz değerlendirmelerini yapacağı Kalite Güvence Sisteminin kurulması ve
• okul bazlı bütçe uygulaması ile okullara doğrudan bütçe
gönderilmesi olmuştur .
27