Türk kahvesi UNESCO listesinde
Yüzlerce yıldır geleneksel yöntemlerle pişirilmesiyle , özgün sunumuyla , kendine özgü aroması , telvesi ve köpüğüyle diğer kahve türlerinden ayrılan Türk kahvesi , İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli sivil toplum kuruluşları ile akademisyenlerin desteğiyle 2013 yılında aday dosya olarak UNESCO ’ ya sunuldu . Aynı yılın sonunda Azerbaycan ’ da 155 ülke temsilcisinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda “ Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği ” isimli aday dosya UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesine kaydedildi .
Türk kahvesi günümüzde farklı ülkelerde de tanınırlığını artırıyor . Bir yandan dünya çapında popülerleşen üçüncü nesil kahve akımı ülkemizde de özellikle gençler arasında ilgi görmesine rağmen geleneksel hayatımızın bir parçası olarak Türk kahvesi toplumumuzun her kesiminde vazgeçilmez yerini korumaya devam ediyor .
Türk kahvesi nasıl pişirilir ?
Türk kahvesi Türkiye ’ nin her bölgesinde genel olarak aynı pişirme yöntemiyle hazırlanır . Hatta Balkanlardan Orta Doğu ' ya bir dönem Osmanlı toprağı olan pek çok ülkede kimi küçük değişiklikler dışında aynı yöntem tercih edilir . Kavrulan ve çekirdeği un hâline getirilen kahve sade , orta ve şekerli olmak üzere üç yöntemle pişirilir ve içilir . Kahve hazırlamak için öncelikle tercihen bakır cezveye kahvenin sunulacağı küçük fincanın boyutuna uygun miktarda su ve kahve ile isteğe göre şeker koyulur . Genel olarak bir fincana bir tatlı kaşığı kahve önerilir . Kısık ateşte karıştırılarak pişirilen kahvenin köpüklü olması için kaynamadan önce cezvenin üst kısmında toplanan telve kaşık yardımıyla fincana alınır , ardından kaynayan kahvenin kalanı fincana doldurulur . Geleneksel olarak Türk kahvesinin yanında su ve lokum da ikram edilir .
25