adı verilen bu olayı Webb teleskobu , derin alan içerisinde defalarca gözlemledi . Bu eğrilerden arkadaki gökadanın bükülme oranı ve oradan da kabaca bu cisimlerin kütleleri hakkında fikir sahip olmamız da mümkün .
Genç evrenden esintiler
Derin alan görüntüsü içinde birkaç tane çok çok sönük gökada dikkat çekti . Bu gökadalardan biri olan MAC0647-JD , 11 kızıla kayma derecesine sahip ! Evren genişledikçe uzaklaşan nesnelerin görüntüleri , gözlerimize olduklarından daha kırmızı görünür . Kızıla kayma ( ing . Redshift ) olarak adlandırılan bu kavram , evrenin genişleme hızıyla birleştirildiğinde Hubble Yasası adı verilen bir bağıntı sayesinde çok uzaklardaki cisimlerin uzaklıklarını ölçmemizi sağlar . Bahsi geçen gökada , şu anki evrenin henüz % 97 ’ si oluşmadan önce meydana gelmiş ve şu ana kadar bulduğumuz bizden en uzak gökcisimlerinden biri . Özellikle evren ortaya çıktıktan sonra meydana gelen süreçleri anlamamız bakımından bu tür keşifler kilit bir öneme sahip ve Webb , bizlere bu gibi bulguları iletmeye devam edeceğe benziyor .
Görsel şölen
Gökadamız içinde gaz ve toz bulutlarından oluşan çeşitli bölgeler bulunur . Çoğunlukla yaşamı sonlanan bir yıldızdan yayılan moleküllerin oluşturduğu ve bulutsu adı verilen bu yapılar , periyodik cetveli oluşturan birçok elementi bulabileceğiniz bir tarla gibidir . Bu tür süpernova kalıntıları ve bulutsuları Dünya ’ dan gözlemlemek oldukça zordur çünkü bu cisimler doğrudan kendi ışıklarını üretmezler . Daha ziyade etrafta ışık gönderen nesnelerden gelen ışıkları yansıtırlar veya bu ışıktan ötürü ısınıp az miktarda ışıma yayarlar . Bu tür ikincil kaynakların ışıkları Dünya atmosferinde korkunç bozunmalara uğrar . Fakat Webb , Dünya ’ nın atmosferinin dışında yer aldığı ve Hubble ile kıyaslandığında çok daha yüksek çözünürlükte olduğu için Yaratılış Sütunları ( İng . Pillars of Creation ) gibi oldukça ünlü gökcisimlerinin daha önce görülmemiş netliklerde fotoğraflarını çekmeyi başardı . Bu bölgeler , yeni doğan genç yıldızlarla dolu olduğundan özellikle yıldız evrimi çalışan gökbilimciler için çok büyük önem arz etmekte .
James Webb Uzay Teleskobu
18