TED Meşale Dergisi 35. Sayı | Page 23

Demiryolu turizmi , dünyanın birçok yerinde alternatif bir turizm dalı olarak seyahat rotaları içinde yer alıyor . Turizm amaçlı uzun rotalı demiryolu seyahati , yeme-içme ve eğlencenin yanı sıra farklı bir perspektiften doğayı izleme ve turistik merkezlerde gezme fırsatı sunuyor . Bu özelliği nedeniyle de hem gezmeyi ve macerayı seven insanların hem de başta fotoğraf sanatçıları olmak üzere çeşitli sosyal grupların yoğun ilgi gösterdiği bir seyahat türü niteliği taşıyor . Sunduğu hizmetler ve cazip rotalarıyla dikkatleri çeken demiryolu turizminde , Rusya , İsviçre , Kanada , Fransa , Avustralya ve Hindistan gibi ülkeler öne çıkıyor . Rusya ’ daki Trans-Sibirya Ekspresi yaklaşık 9 bin 300 kilometre uzunluktaki hattıyla dünyanın en uzun turistik tren rotalarının başında yer alıyor .
Ankara ’ dan çarşamba ve cuma günleri , Kars ’ tan cuma ve pazar günleri hareket ediyor . Yolculuk boyunca tren güzergâhı üzerinde bulunan Kayseri , Sivas , Erzincan ve Erzurum ’ un önemli tarihî ve turistik noktalarında mola veriliyor . Vagonların içinde yer alan kompartımanların tamamı yataklı ve yolcuların temel ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahip . Seyahat edenler kendi olanaklarıyla yiyeceklerini hazırlayabildikleri gibi trenin yemek hizmetinden de yararlanabiliyor .
Ülkemizde turistik tren seyahati kavramı oldukça yeni . Birçok ülkede yaygın olan bu seyahat türüyle tanışmamız çok yakın bir tarihe , dört yıl öncesine uzanıyor . Popüler seyahat rotalarından biri haline gelen ve bilet bulmakta güçlük çekilecek kadar yoğun ilgi gören Turistik Doğu Ekspresi , Ankara ’ dan Kars ’ a 1300 kilometrelik bir tren yolculuğunu kapsıyor . Trenin kullandığı hat 1959 yılından bu yana yolcu taşımacılığı yapan Doğu Ekspresi hattı . Bu hat son yıllarda turistik seyahate çıkmak isteyenlerin ilgi odağı olunca talepleri karşılamakta yetersiz kalmış . Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı bu taleplerin karşılanması amacıyla söz konusu demiryolu üzerinde ayrı bir turistik tren hattı kurulması kararını alınca Turistik Doğu Ekspresi Projesi hayata geçirilmiş . Doğu Ekspresi Ana Hat Treni yolcu taşımacılığı yaparken Turistik Doğu Ekspresi ise turistik seyahat amaçlı hizmet veriyor .
Turistik Doğu Ekspresi ilk seferini 29 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleştirdi . Gezgin ve maceracı turistlerin yanı sıra sosyal grupların da dikkatini çeken Ekspres , pandemi nedeniyle ara verilen seferlerine 2022 Aralık ayında yeniden başladı . Başkent Ankara ’ dan hareket eden tren 1300 kilometre yol kat ederek yaklaşık 32 saat süren bir yolculuğun ardından Kars ’ a ulaşıyor . Tren
Yolculuk anılarının fotoğraf ve videolarla sosyal medya ile diğer iletişim kanallarında paylaşılması Turistik Doğu Ekspresine merak ve talebi her geçen gün daha da artırdı . Her yaştan gezginin gözdesi haline gelen ekspres , tren yolculuğunu seven yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor . Bu hat en çok yaz döneminde yoğunluk yaşıyor . Ancak kış ayları karla kaplı Anadolu manzarası nedeniyle de başta fotoğraf sanatçıları , yürüyüş ve gezi grupları , üniversite öğrencileri ve kış tatilinden hoşlanan insanların tercih ettiği bir dönem . Seyahat boyunca pencereden değişen coğrafyanın güzelliklerini izlemeyi tercih eden , trenle seyahat tecrübesini yaşamak isteyenlerin yanı sıra eğlenceli etkinlikler de tren gezisine ilgiyi artırıyor .
Beş istasyonda üçer saatlik mola
Doğu Ekspresinde yolculuk edenler seyahat boyunca Orta ve Doğu Anadolu ’ nun eşsiz manzarasını izlemenin yanı sıra mola verilen şehirleri de gezme fırsatı buluyorlar .
21