TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 39

Girişim Deseni
Bu deney ile ortaya atılan “ çoklu evrenler kuramı ” dünya üzerinde var olan her şeyin alternatif birer kopyalarının olduğu evrenlere işaret etmektedir . Tıpkı çift yarık deneyinde olduğu gibi çok sayıda evren belki yan yana , üst üste ya da alt alta bulunuyor olabilir . Çoklu evrenler teorisi fizik dünyasında oldukça çelişkili bir konu . Fizikçiler çoklu evrenler teorisinin bilimsel uygunluğu konusunda birbirinden farklı görüşlere sahip . İngiliz Fizik Profesörü Stephen Hawking , çoklu evrenler fikrini desteklediği bilinen en ünlü isim . Hawking ’ in vefatından önce üzerinde çalıştığı son araştırması da yine çoklu evrenler üzerine . varsayalım . Bu iki seçim yayanın hayatının akışında gerçekleşen olayları tümü ile değiştirir . Bu değişim ise kuantum fiziğinde “ kelebek etkisi ” olarak anılır . Yayamız karşıdan karşıya geçerken bir trafik kazası geçirip bacaklarını kaybederek tekerlekli sandalyeye bağımlı kalabilir veya yoluna devam ederek gitmek istediği yere kazasız ulaşabilir . Kuantum fiziği için her iki ihtimal de aynı anda mevcuttur . Kelebek etkisi en basit tanımı ile bir sistemdeki verilerin küçük değişikliklerinin büyük ve öngörülmez sonuçlar doğurabilmesidir . Kelebek etkisi matematikçi ve meteorolog olan Edward N . Lorenz ’ in bilgisayarında hava durumuyla ilgili hesaplamalar yaparken yaklaşık 1 / 1000 değerindeki küçük bir değişikliğin oldukça farklı sonuçlar yarattığını fark etmesiyle kuramsallaşmıştır . Teoriye göre parça bütünün ayrılmaz bir ögesidir ve her parçadaki en ufak bir değişiklik bütünü tamamı ile etkiler . Lorenz , 1972 yılında kelebek etkisini şu sözler ile açıklamaya çalışmıştır : “ Şam ’ da bir kelebeğin kanat çırpması , dünyanın diğer bir ucunda fırtına çıkmasına neden olabilir ”. Yani kısacası kelebek etkisi kuramına göre tek bir küçük şey değişir ise her şey değişir ! Bu akıl almaz bir durumdur .
Çoklu Evren Temalı Beş Film
Kuantum fiziğine göre muhtemel tüm olasılıklar ne şekilde olursa olsun gerçekleşmektedir . Örneğin caddede yürürken karşıdan karşıya geçen bir yayayı düşünelim . Bir başka ihtimalde ise geçmediğini ve yoluna devam ettiğini
Teori ile aynı isme sahip Kelebek Etkisi ( 2004 ) isimli yapım tam da bu bahsettiğimiz küçük değişikliklerin doğurduğu sonuçları konu alan bir film . Filmin baş karakteri olan Evan Treborn , doğuştan zihinsel problemleri olan bir çocuktur . Evan çocukluğunda bir takım psikolojik travmalar yaşamıştır . Fakat yaşadığı hafıza sorunu yüzünden bu olayları net bir biçimde hatırlayamamaktadır . Bir gün çocukluğunda tuttuğu günlüklerden birini tesadüfen okur ve anılarının hatırlayamadığı kısımlarına seyahat eder ve değiştirdiği olaylar şimdiki zamanda geçen yaşantısını etkiler . Bunun farkına varan Evan kendisi yüzünden kimsenin zarar görmediği normal bir hayat için film boyunca mücadele verir .
37