TED Meşale Dergisi 34. Sayı | Page 26

13 . yüzyıl ve 15 . yüzyıl arasındaki döneme ait Anadolu Selçuklu halıları : 1 . Konya halıları 2 . Beyşehir halıları 3 . Fustat ( Eski Kahire ) halıları
4 . Hayvan figürlü Anadolu halıları olmak üzere dört temel başlık altında toplanmaktadır .

Motifleri Okumak Bile Bir Sanat

Dokumacılık öncesinde kullanılacak ham maddenin ipek mi pamuk mu olduğu , bu ham maddenin örülmesi ve motiflere göre seçilen renklerin doğal bitkilerden üretilmesine kadar inanılmaz uzun bir süreçten bahsediyoruz halı dokuması deyince . El dokuması olan her kilim ve halı için kendine münhasır hikâyeleri olduğunu söylemek gerek . Zaten Anadolu halılarını ve kilimlerini muadillerinden ayıran en önemli özelliklerden biri üzerlerindeki benzersiz motifleridir . İnsanoğlu varoluşunun farkına vardığından bu yana duygularını , deneyimlerini , değerlerini ve hayallerini dışarıya aktarma ihtiyacı duyar . Bunu yaşadığı bölgenin ve yaşadığı zamanın kaynaklarını kullanarak sanata aktarır . İşte Anadolu ' nun kilim ve desenleri de böyle bir hikâyenin ürünüdür . Anadolu insanı , Neolitik Dönem ' den ve Antik Orta Asya kültüründen günümüze çok değişmeden aktarılmış sembolleri kullanarak duygularını kilimlere aktarmıştır .
Mesela kartal motifi güç ve kudreti temsil ederken , küpe motifinde evlenmek isteyen genç bir kızın dileğini görürüz . Kuş motiflerinden baykuş ve karakarga kötülüğü simgelerken , bülbül ve güvercin iyi şansı simgeler . Ejderha bereketli bahar yağmuru beklentisini resmederken , göz motifi ise kem gözlere karşı olduğuna inanıldığı için desenlerde kendine yer bulur . Daha örneğini verebileceğimiz onlarca doğa temelli motif Anadolu halı ve kilimleri üzerinde resmedilir .
24