TED Meşale Dergisi 33. Sayı | Page 27

"

İyi , herkes için iyidir .

"

Bunu yapmanın en iyi yolu da eyleme geçmektir . Kaygılandığınız için yaptığınız şeyler neler ? Bunlar gerçekten yapmaya değer şeyler mi ? Aklen cevabın evet olduğunu görebiliyorsanız , kaygıya fırsat bırakmadan akılcı olan o olduğu için onu yapın . Eğer cevap hayırsa da ortada kaygılanacak bir şey olmadığı gerçeğiyle yüzleşin . Bu kolay bir şey değildir ve Stoacılar insanın kendini bu konuda geliştirebilmesi için alışkanlık yönetimine odaklanan bazı pratikler ve egzersizler önerirler ki bu yaklaşım günümüz bilişsel-davranışçı psikoterapi anlayışının temellerini oluşturur . Bu psikoterapi ekolünün kurucularından Albert Ellis ve Aaron Beck Stoacılıktan etkilendiklerini açıkça belirtmektedir . Burada önemli olan sabırlı ve özenli bir şekilde insanın daha bilge ve erdemli olma yolundaki kişisel gelişimini ciddiye alması , kendi gelişimini bir proje olarak önüne koymasıdır .
olduğunu bilir . Bunun sonucunda kişi negatif duyguların etkisinden gittikçe kurtulacağından daha huzurlu olacaktır . Fakat Stoacılık tamamen duygulara karşı , robot gibi yaşamayı salık veren bir felsefe de değildir . Sevgi , empati , arkadaşlıktan alınan haz , adaletli davranmaktan duyulan sevinç gibi duygular ; kararında oldukları müddetçe akla aykırı değildir , insanın hayatına neşe ve heyecan katar .
Stoacı kişisel gelişimin odak noktasında kişinin kendi karakteri vardır fakat bu bencilce bir kendine odaklanma değildir . Evet , Stoa felsefesi kişiye mutluluk ve huzur getirme iddiasındadır fakat Stoacı bir yaşam sürerek negatif duyguların boyunduruğundan mümkün olduğunca sıyrılabilen , daha kontrollü ve bilge bir insan haline dönüşen kişi çevresine de daha yararlı olacaktır . Stoacılıkta benim çıkarım / başkalarının çıkarı şeklinde bir ayrım yoktur . İnsanlara yardım etmek , adil olmak , dünyaya olumlu katkıda bulunmak , kişinin erdemli bir karakter inşa etmesinde elzemdir ve kişinin kendisine de yararlıdır . İyi , herkes için iyidir .
Lucius Annaeus Seneca
“ Mutlu bir yaşam için pek az şey gerekli ; gereken her şey içimizde ve düşünce biçimimizde .” Marcus Aurelius
Bir Stoacı , dünyaya ve kendisine bilgece bakar . Hayattaki birçok şeyde son sözün kendisine ait olmadığının farkındadır . Mesela sağlıklı olmak için elinden geleni yapabilir fakat yine hiç ummadığı bir şekilde bir kaza ya da hastalık sonucu sağlığından olabilir . Stoacı , kontrolü altında olana yani kendi karar , eylem ve tepkilerine odaklanır , kontrolü altında olmayanlar hakkında kaygıya ve korkuya kapılmanın sadece kendine haksızlık
“ Nasıl ki nehirler , yağmurlar bunca şifalı sular denizin tadını bozmuyorsa , en ufak bir şekilde değiştirmiyorsa ; felaketlerin hücumu da cesur insanların ruhunu değiştiremez . ” Seneca
25