TED Meşale Dergisi 32. Sayı | Page 11

Nasıl Ortaya Çıktı ?
Girişimcilik , başlangıçta kişilerin kendi sermayeleri ile iş kurmaları şeklinde gerçekleşiyordu . İkinci Dünya Savaşı sonrasında uluslararası kuruluşların yaygınlaşmasıyla , sivil toplum kuruluşlarının da sayısı artmaya başladı .
1980 yılında Washington ’ da sosyal girişimcileri destekleyen ve toplumda pozitif etki yaratan becerilerin yaygınlaşması için çalışan bir sivil toplum kuruluşu doğdu : Ashoka . Bill Drayton tarafından kurulan yapının ilk sosyal girişimleri Hindistan ’ da başladı . Zamanla büyüyüp pek çok ülkeye yayılan Ashoka , bugün dünyanın altı kıtasında 92 ülke ofisine sahip .
Sosyal girişimcilik uygulamaları denildiğinde akla ilk gelen kişilerden biri de Muhammad Yunus ’ tur . Muhammad Yunus , Grameen Bankası ve mikro kredinin kurucusudur ; sosyal girişimciliğin klasik bir örneğini teşkil etmektedir . Resmi bankacılık sistemi aracılığıyla kredi alamayan , sadece yerel tefecilerin fahiş faiz oranlarını kabul ederek ödünç para alabilen Bangladeşli fakir insanlara küçük kredilerle de olsa umut olmuştur . 25 dolar gibi küçük krediler vererek köylü kadınların girişimci olmalarını sağlamıştır . Banka yaklaşık 5 milyon kişiye mikrokredi sağlamıştır ve verilen kredilerin hepsinin geri ödemesi gerçekleşmiştir .
Kavram Yeni Gelenek Eski
Ülkemizde ilk sosyal girişim faaliyetlerinin Osmanlı ’ ya kadar uzandığı söylenir . 1862 ’ de kadın ve çocuk hastalıklarıyla mücadele etmek için Prenses Zeynep Kamil tarafından yaptırılan Zeynep Kamil Hastanesi , 1872 ’ de kurulan Darüşşafaka kültürümüzün güzel projeleri arasındadır . Çarpıcı bir örnek ise Anadolu ’ dan geliyor . 1943 senesinde tayini Ürgüp ’ e Tahsin Ağa Kütüphanesine çıkan Mustafa Efendi heyecanla göreve başlar , kütüphaneye okurları bekler . Kimsenin uğramamasıyla hayal kırıklığına uğrar . Çevresindekileri okumaya teşvik eder , anlatır , davet eder . Ne yapsa olmaz , kütüphanenin kapısı bir türlü çalmaz . Derken aklına bir fikir gelir . Bir eşek alır , iki de sandık yaptırır . Sandıklara doldurduğu kitapları eşeğe yükler ve köy köy dolaşmaya başlar . Gittiği köylerde kitapları okumaları için çocuklara verir ve okuduktan sonra geri alıp başka çocuklara dağıtır . Dönüşüm böylece sürer ve 23 yaşındaki Mustafa Efendi gezici kütüphane fikrinin temellerini atmış olur .
Sizler için birkaç sosyal girişim projesini masaya yatırdık :
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği www . bugday . org
Bireylerde ve toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak , ekolojik dengelerin bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak , doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek amacıyla kurulan Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği 2012 yılından
10