TED Meşale Dergisi 31.Sayı | Page 34

dayalı dayatmacı çözümler , bilinçli tüketimin getireceği avantajları tam sağlamasa da çevresel faydaları ve bu bilincin kazanılmasında oynayabilecekleri rol açısından çok değerli .
İnsanoğlu Kötü Gidişatı Durdurabilecek mi ?
Avrupa Parlamentosunun aldığı 2021 yılı itibariyle tek kullanımlık plastik çatal , bıçak , poşet , kulak pamuğu , plastik yiyecek ve içecek kutularıyla pipetler gibi pek çok ürünün yasaklanması ve plastik şişelerin de 2029 yılına kadar % 90 oranında geri dönüştürülmesi kararları bir diğer olumlu gelişme . Her ne kadar Avrupa ’ nın çevre sorunlarına katkısı Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere kıyasla sınırlı olsa da bu karar ilk olması bakımından kritik öneme sahip . Bu olumlu yönelimlerin diğer ülkelere de yayılarak sürmesi ve kullan-at kültürünün toplumlardaki bilinçlenme ile zayıflaması çevresel sorunlarla baş edebilmemizin en önemli adımlarından biri olacak . Umarım çok geç olmadan başarabiliriz .
Bilinç düzeyimizin yükselmesi ile tüketim odaklı yaşamaktan kurtulabilirsek hayatımızda oluşacak boşluğu nasıl dolduracağımız da bir başka sorunsal . Bu konudaki yardımcımız da deneyimler olacak . Zira deneyimler eşyalardan daha uzun süreli mutluluk sağlıyor . Hızla akıp giden hayatta bunun farkına
varamayabiliyoruz . Oysa bir an durup kendimize beş yıl önce bizi neyin mutlu ettiğini sorduğumuzda alacağımız cevap çok büyük olasılıkla deneyimlerimizle ilgili olacaktır . Buna karşın hemen hiç kimse o yıl aldığı bir ayakkabıyı ya da çantayı mutluluk kaynağı olarak hatırlamayacaktır .
Giderek daha çok insan bu olgunun farkına varıyor ve hayatlarını yavaş yavaş da olsa bu doğrultuda sürdürmeye başlıyor . Bu değişimle birlikte maddiyatla kazanılan statü , kimlik ya da hayatın anlamı gibi kavramlar yerini deneyimler üzerine kurulan düzene bırakacak . Yaşanacak bu zihniyet değişimiyle değerler sistemi baştan kurgulanacak . Böyle bir dünyada daha az çevre sorunumuzun olması kuvvetle muhtemel . Ancak elbette deneyimler de tüketimden tamamen bağımsız değildir . Seyahate çıkmak , yamaç paraşütü yapmak , seramik atölyelerine katılmak ya da kayak yapmak ... Deneyimimiz ne olursa olsun az ya da çok karbon izi başta olmak üzere dünyamıza olumsuz etkileri olacaktır . Ancak bu olumsuz etkiler her halükârda tüketim kültürünün etkileriyle karşılaştırılamayacak düzeyde hafiftir .
Yazıyı Nesneler Sistemi kitabının yazarı Jean Baudrillard ’ dan çok anlamlı bir saptama ile bitirelim .
“ Tüketim toplumunda tüketimin kendisi bizatihi bir gereksinim haline gelmiştir . İnsan artık ihtiyaç duyduğu için tüketmiyor , tüketmeye ihtiyaç duyuyor .”
Referans : Nasıl Bir Gelecek ?
32