TED Meşale Dergisi 31.Sayı | Page 12

İyi bir fütürist olmak için , gelişen bilim ve teknolojileri yakından takip etmek , dönüştüren trendleri yakalamayı öğrenmek , gelecekle ilgili konferans , seminer ve kongreleri kaçırmamak , girişimlere , yeni ürünlere , patentlere , teknolojik yatırımlara ve bildiğimiz hayatı değiştiren her şeye karşı ilgi duymak , okumak ama dibine kadar okumak gerekli .
Fütürist ; olagelen trendlerin kısa , orta ve uzun vadedeki etkilerini , fırsat ve tehdit yanları ile görüp kendisi ( ailesi , şirketi , ülkesi vs .) için en avantajlı geleceği tasarlayan ve o geleceğin oluşması için mücadele eden kişidir . İyi bir fütürist , iyi tarih bilgisine sahiptir . Çünkü tarihin tekerrürden ibaret olduğunu bilir , geleceği uzgörürken geçmişte olan olayları da hesaba katar . İyi bir fütürist , bugünden tasarladığı ve giden yolda birbirinden farklı senaryolar üretebilen kişidir . Böylece hedefe varma yolunda A , B , C … planları olur . Okuduğu binlerce kitaptan esinlenerek kurguladığı Cumhuriyet altyapısını , ince planlamaları ve uygulamaları hayata geçirirken gösterdiği azim ve zorluklar karşısında bulduğu değişik çözümleri göz önüne alarak Mustafa Kemal Atatürk ’ ün “ dünyanın en başarılı fütüristlerinden ” biri olarak anılması gerektiğinin de hakkını verir .
Günümüzde değişim çok hızlı !
O kadar hızlı ki geleceği bugün yaşar olduk . O kadar hızlı ki her sene ürettiğimiz veri , o seneye kadar üretilen tarihteki tüm verilere eşit hâle geldi . Son 10 senede üssel büyüme , üssel değişimden bahsetmeye başladık , yani birçok olgunun geometrik biçimde büyüdüğüne şahit oluyoruz . Geleceği düşünmek , gelecekte olabilecekleri bilmek , geleceği tasarlayabilmek bu nedenle çok önem kazandı . Örnek vermek gerekirse Amerika Birleşik Devletleri , neredeyse 200 yıldır ulusal ve uluslararası boyutta gelecek planlamaları yapıyor . Bu çalışmaları , kamudan ve özel sektörden geleceği araştıran , planlamalar yapan fütüristik kuruluşlarla birlikte yürütüyor . Bu çalışmalarda Delphi metodu gibi fütüristik yöntemler kullanılıyor . Senaryolar gelecek çalışmalarının en önemli bölümüdür . Senaryolar , gelecekle ilgili tahminler değildir , olası geleceklerin hikâyeleridir . Bazı senaryoların olma olasılığı diğer senaryolara göre daha az olabilir ama olasılıkların hepsini görmek , geleceğin mükemmel haritasını çıkarmak için önemlidir . Uzmanlara , tasarımlanan gelecekler ile ilgili olumlu , nötr ve olumsuz en az üç senaryo hazırlattırılır . Bu toplantılarda ABD ’ nin ve dünyanın 20 senelik , 50 senelik geleceği tartışılır ve gerçekleşmesi için aksiyon planları çıkarılır . Aslına bakarsanız , ABD ’ nin son 100 senede dünyada hâkim güç olmasının önemli ögelerinden biri kendi stratejik çıkarları için yaptığı bu planlamalar ve hayata geçirilme şeklidir . Arap Baharı bunun için iyi bir örnektir . Globalizasyon , mobilite , urbanizasyon ( şehre göç ), mülteci göçleri ve yaşam süresinin uzaması toplumları , yaşam biçimlerimizi ve iş dünyasını derinden etkileyen mega trendlerin sadece birkaçı … Paylaşım ekonomisi yeni bir iş modeli olarak önemli bir trend . Düşünsenize kendine ait hiç yatağı
10