Gevher Nesibe Şifahanesi’ ne tarihteki haklı şöhretini sağlayan, 800 yıl önce Avrupa’ da akıl hastalarının ağır işkencelere tâbi tutularak öldürüldüğü bir dönemde ruh ve sinir hastalıklarına teşhis koyması, yeni tedavi yöntemleri geliştirmesi ve hastaları topluma kazandırmak için harcadığı çabadır. Sesi sistematik biçimde uzağa ulaştırma teknolojisinin gelişmediği 13. yüzyılda, mimari unsurlardan yararlanarak Şifahane bölümünde yer alan küçük hücrelere Medrese bölümünden yönlendirilen su, kuş ve müzik sesleriyle akıl hastalıklarının tedavi edilmesi yolunda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi( NASA), kurumun bu özelliklerinden yola çıkarak 1993 yılında Venüs’ te bir tepeye Gevher Nesibe adını vermiş, böylece evrene hizmet eden bir yapıyı insanlığa kazandırdığı için Nesibe Hatun’ a şükranlarını sunmuştur. Yapının, ilki 1669 yılında olmak üzere pek çok kez geniş çaplı tadilat ve restorasyon geçirdiği bilinmektedir. Taç kapısı, Cumhuriyet Dönemi’ nde 1942 yılında elden geçirilen yapı, inşa edilişinin 750’ nci yılına denk gelen 1955-1956 döneminde kapsamlı bir restorasyona alınır. 1980 yılında Erciyes Üniversitesi tarafından yeniden düzenlenen, halk arasında“ Çifte
Medrese” adıyla anılan yapılar, bu üniversiteye bağlı Gevher Nesibe Tıp Tarihi Müzesi olarak hizmet vermeye başlar. Müzede; Tıbbı-ı Nebevi, Gevher Nesibe Eyvanı, Atatürk ve Askerî Hekimleri, Gevher Nesibe Sultan Mescidi ve Sandukası, Kışlık Dershane, İbn-i Sina Eyvanı, Yazlık Dershane, Kütüphane, Selçuklu Kıyafetleri, Eski Türk Hekimleri, Sertababet, Eczane, Adli Tıp Tarihi, Dişçilik Tarihi, Hasta Odası, Hemşirelik Tarihi, Gevher Nesibe Tıp Tarihi Hekimleri, Kayseri ve Civarı Şifalı Sular, Son Asır Türk Hekimleri, Eczacılık Tarihi ve İlaç Hazırlama, Akşam Nekahet Eyvanı, Hasta Muayene Yeri, Ameliyathane ve Cerrahi Aletler, Türk Tıbbında Gelişim, Tıp Tarihi Araştırma Enstitüsü, Sabah Nekahet Eyvanı, Akıl Hastanesi Ruh Hastalıkları Psikiyatri Koğuşları adlı bölümler yer almıştır.
Çifte Medrese, 2012 yılında başlayan restorasyonun ardından 2014’ te Selçuklu Uygarlığı Müzesi olarak hizmete girer. Tıp tarihinden eserlerin yanı sıra Anadolu’ daki Selçuklu varlığını mimari, bilim, kültür, askerlik ve ekonomi alanlarında tematik anlayışla bir araya getiren müze, öğrenciler için 1 TL gibi sembolik bir fiyatla ziyaret edilebilir.
10