TED Meşale Dergisi 23. sayı | Page 20

7. Türkiye, Ekonomi Dışı Göstergelerde Genel Eğilimin Dışında Kalıyor

7. Türkiye, Ekonomi Dışı Göstergelerde Genel Eğilimin Dışında Kalıyor

Yetişkin Becerileri Taraması Raporu’ nda eğitim, beceri düzeyi, sosyal sermaye ve bireysel iyi olma hali ölçütlerinin arasındaki ilişkiyi anlayabilmek adına ekonomi dışı göstergelerden dördüne odaklanılmıştır. Bu göstergeler güven, politik etkinlik, gönüllülük çalışmalarına katılım ve kişinin kendi algısına göre sağlık durumu olarak belirlenmiştir. Pek çok ülkede sözel beceri düzeyi ile ekonomi dışı faktörler arasında güçlü bir ilişki mevcutken, Türkiye’ de bu ilişkinin zayıf olduğu ortaya konmuştur.
Örneğin, ekonomik refahın güçlü yordayıcılarından biri olduğu düşünülen kişilerarası güven açısından Türkiye’ deki yetişkinlerin durumu ele alındığında, sözel beceri alanında 4. ve 5. düzeyde yeterlik gösteren yetişkinlerin % 19’ u, 1. düzey ve altında yeterlik gösteren yetişkinlerin ise % 12’ si diğerlerine güven duyduğunu ifade etmiştir. Katılımcı ülkelerin çoğunda, yeterlik düzeyi arttıkça yetişkinlerin birbirine daha çok güvendiği bulgulanmıştır. Ama Türkiye, Yunanistan ile birlikte yeterlik düzeyleri arasındaki güven farkının en az olduğu ülkeler arasında yer almaktadır. Diğer bir deyişle, yeterlik düzeyi ve diğerlerine güven duyma arasındaki ilişki Türkiye’ de daha zayıftır.
Rapor kapsamında ele alınan ekonomi dışı faktörlerden bir diğeri olan politik etkinlik, bireyin vatandaşlık görevlerini yerine getirmesinin önemli olduğunu düşünmesi ve bireysel politik eylemlerinin politika süreçlerine etki edeceğine inanması olarak tanımlanmıştır. Demokratik sistemlerin sürdürülebilirliği için en önemli faktörler arasında gösterilen politik etkinlik ile yetişkinlerin yeterlik düzeyleri arasında güçlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ancak, Türkiye bu ilişkinin en zayıf olduğu ülkedir.
Gönüllülük çalışmalarına katılım oranları incelendiğinde ise OECD ülkelerindeki yetişkinlere kıyasla Türkiye’ deki yetişkinlerin daha azının gönüllülük faaliyetleri içinde yer aldığı görülmektedir. Ayrıca, düşük beceri düzeylerinde yer alan yetişkinler sağlık durumlarına ilişkin daha olumsuz değerlendirmelerde bulunmuşlardır.
20