3 . Kadın ve Erkek Arasındaki En Büyük Fark Türkiye ’ de
4 . Yetişkinler Zorunlu Eğitimden Sonra Beceri Kazanamıyor
3 . Kadın ve Erkek Arasındaki En Büyük Fark Türkiye ’ de
2 iken , Türkiye ’ de 11 ’ dir . Türkiye , sözel beceriler alanında Jakarta ’ dan sonra erkek ve kadınlar arasındaki puan farkının en yüksek olduğu ülkedir .
OECD ortalamasına göre sayısal becerilerde erkekler ve kadınlar arasındaki fark 12 iken Türkiye ’ de 27 ’ dir . Türkiye , sayısal becerilerde erkek ve kadınların puan ortalamaları arasındaki farkın 25 ’ in üzerinde olduğu tek ülkedir .
Bulgular , cinsiyet bazında değerlendirildiğinde , OECD ülkeleri genelinde sözel becerilerde kadın ve erkeklerin birbirine yakın performans gösterdiği ancak , sayısal becerilerde erkeklerin daha yüksek performans gösterdiği görülmektedir . Türkiye ’ de ise her iki beceri alanında da erkekler kadınlara göre daha yüksek performans göstermektedir . Sözel becerilerde OECD ortalamasında erkek ( 269 ) ve kadınlar ( 267 ) arasındaki puan farkı sadece
Türkiye ’ de bilgisayar deneyimi olmayan ya da temel testi geçemeyen erkek oranının % 29 , kadın oranının ise % 47 olduğu görülmektedir . Türkiye , bu oranlarla bilgisayar deneyimi olmayan ya da temel testi geçemeyen erkek ve kadın oranlarında son sırada yer alan ülkedir . Bununla birlikte Türkiye ’ de 1000 erkekten 12 ’ si , 1000 kadından ise 6 ’ sı teknoloji yoğun ortamlarda en yüksek düzey olan 3 . düzeyde problem çözme becerisine sahiptir . OECD genelinde 1000 erkekten 64 ’ ü , 1000 kadından ise 44 ’ ü bu alanda en yüksek yeterlik düzeyinde beceriye sahiptir .
4 . Yetişkinler Zorunlu Eğitimden Sonra Beceri Kazanamıyor
Yetişkinlerin beceri alanlarında gösterdiği performanslar 16-24 , 25-34 , 35-44 , 45-54 ve 55-65 yaş aralıkları için de incelenmiştir . Buna göre , OECD genelinde yetişkinlerin beceri yeterlikleri 30 yaş civarında tepe noktasına ulaşmakta , sonrasında ise azalmaktadır . Beklendiği gibi tüm yaş grupları içerisinde 55-65 yaş grubunda yer alan yetişkinler daha düşük performans sergilemektedir . Ancak , Türkiye ’ deki yetişkinlerin puan ortalamaları yaş aralıklarına göre değerlendirildiğinde OECD genelinden farklı bir eğilim göstermektedir . Türkiye ’ de 16 yaş ve 30 yaş arasında yetişkinlerin beceri alanlarındaki ortalama puanları birbirine oldukça yakındır , 30 yaşından sonra ise puan ortalamaları azalmaktadır .
Yaş aralıkları bazında , sözel ya da sayısal beceri alanlarının en az birinde 1 . düzey ve altında yeterliğe sahip yetişkin oranları da önemli bulgular sunmaktadır . Buna göre Türkiye ’ de 16- 24 yaş aralığındaki yetişkinlerin yaklaşık yarısı sözel ya da sayısal beceri alanlarının en az birinde 1 . düzey ve altında yeterliğe sahiptir . Bu oran yaş aralığı arttıkça artmakta , 55-65 yaş aralığı için ise % 71 olmaktadır . OECD ortalamasında , 16-24 yaş aralığında % 21,8 olan bu oran 55-65 yaş aralığında % 37 ’ ye yükselmektedir . Ancak , OECD genelindeki bu oran (% 37 ) Türkiye ’ de 16-24 yaş aralığında yer alan sözel ya da sayısal beceri alanlarının en az birinde 1 . düzey ve altında yeterliğe sahip yetişkin oranından (% 49 ) bile düşüktür .
18