MATEMATİK
ÜNLÜ TÜRK MATEMATİKÇİLERİMİZDEN : CAHİT ARF
‘’ Matematik tümevarımsal bir bilimdir ve bu tümevarımsal bilim sonsuz kümeler için geçerli . Bu sonsuzlukları tümevarımsal bir şekilde kavrıyoruz ve kavradığımız zaman da o sonsuzluğu hissediyoruz , sınırsızlığı . Ve bu bize mutluluk veriyor , çünkü ölümü unutuyoruz ... Herkes ölümsüz olduğunu hissettiği alanda çalışmak ister ben de matematikte kendimi ölümsüz hissettim ...’’
1910 Selanik ’ te doğdu . Yüksek öğrenimini 1932 de Fransa ’ da tamamladı . Daha sonraları Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesinde çalışmıştı . Bu sırada Ordinaryus Profesör Doktor unvanını aldı . 1964 yılında TÜBİTAK ’ ta bilim kolu başkanlığını yürüttükten sonra , ABD ’ de Kaliforniya Üniversitesinde çalışmıştı . 1967 yılında ODTÜ ’ de çalışmaya başladı . 1985 yılında Türk Matematik Derneği Başkanı oldu . 1997 yılının Aralık ayında vefat etti . Matematiği bir yaşam tarzı olarak benimseyen Cahit Arf ; İnönü Armağanını aldı ( 1948 ) TÜBİTAK Bilim Ödülünü kazandı ( 1974 ) Sentetik Geometri problemlerinin cetvel ve pergel yardımıyla çözülebilirliği konusunda çalışmalar yaptı . Cisimlerin kuadratik formlarının sınıflandırılmasında ortaya çıkan değişmezlere ilişkin “ Arf Değişmezi ” ve “ Arf Halkalar ” gibi literatürde adıyla anılan çalışmalarda bulundu . ‘ Matematik literatürüne “ Arf Halkaları , Arf Değişmezleri , Arf Kapanışı ” gibi kavramların yanısıra “ Hasse-Arf Teoremi ” ile anılan teoremler kazandırdı .
Tanıyanların Ağzından Cahit Arf ;
‘’ ... Geriye dönüp baktığımda ‘ Cahit Hoca ’ dan öğrendiğim en önemli şey neydi ? diye şunu hatırlıyorum : Gebze Araştırma Merkezine Cahit Hoca , o sıralar 75 yaşında idi , her sabah servisle gelir , odasına çıkar , önüne kağıtlarını alır ve çalışmaya başlardı . Bir öğle yemeği ve kahve molası hariç akşam servisine kadar çalışırdı . Her gün ! Beklentilerim aldıklarımın önüne çıkmaya başladığı zaman ‘ Cahit Hoca kadar çalıştın mı ?‘ diye sorarım kendime ...”
TED Kayseri Koleji
22
Sinan SERTÖZ ( Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi )
“... Cahit ARF ’ ın önemli bir özelliği , her şeyin aslını anlamaya çalışmak olmuştur . Birisi bir konuşma yaparken , anlamadığı yeri hemen sorardı . Hiçbir şeyden çekinmezdi , onun için önemli olan anlamaktı ; bilime değer veren bir insan olarak anlamak , araştırıcı zekasını kullanarak olayların nedeni anlamak ...”
Prof . Dr . Erdal İNÖNÜ ( Emekli Öğretim Üyesi , ODTÜ Fizik Bölümü )