50 nyanser av grønne fingre
Er du lysegrønn på fingrene og ikke har så mye erfaring med dyrking enda , anbefaler Hubertine at du starter med grønnsaksplanter i stedet for å så . Start i det små med 2-3 vekster . Disse er lette å komme i gang med , og resultatet blir veldig givende når du kan spise fra egen hage .
Uansett hva du vil dyrke og så er det disse tingene som er viktig :
God jord . Jordlivet er så mye mer enn du tror , da det faktisk er mer liv under jorden enn ovenfor . Finn ut hvordan jorda i hagen din er .
Vanning . Det er bedre å vanne mye og sjelden , enn ofte og lite . Selv om det kan regne mye her i regionen er det ofte ikke nok , og særlig de første 2-3 årene fra du har startet dyrking er vanning veldig viktig . Spør oss om hva som blir best for deg . Det finnes en mengde hjelpemidler til å få vanningen helt riktig .
Ha vekk ugress . Ugress trives godt der det er muligheter for å gro , og de stjeler mye av næringen , vannet og lyset til vekstene . Vær nøye med å plukke underveis som de dukker opp , og dekk til jorda med gras , løv , bark , duk eller kokosmatter så holder du ugresset borte og beholder fuktigheten .
Dyrk i pallekarm
Å dyrke i bed , veksthus og tradisjonelle parseller er kjempegøy . Husk å bruk ugressfri , godt gjødsla jord . Visste du at pallekarmdyrking er en helt super måte å dyrke i ? Da er det enklere å holde ugresset borte , du får jobbet i en behagelig arbeidsstilling og du får lett oversikt over det du dyrker . Du står også fritt til å sette opp karmene slik du ønsker , i både trekantog stjerneform , samt i forskjellige høyder hvis du har det litt trangt om plassen . Vi kan hjelpe deg med riktig utstyr så du kommer i gang og vi har lang erfaring med dyrking i alle slags former .
Hubertine - vår lokale gartner
Alle som har vært innom Hageland har sett det blide fjeset til Hubertine mellom blomsterranker og plantebord inne på hagehuset . I årets utgave av Surnadalsmagasinet skal vi bli bedre kjent med vår lokale gartner og lære noen av hennes beste tips !
Mange muligheter for hyttehagen
Her i regionen elsker vi å være på hytta , og med en flyttbar grønnsakshage , kan du ta den med deg når du reiser ! Tenk på når du er der og hva du vil ha av spiselige vekster , når du vil ha blomster og når du eventuelt vil høste . Her er det lurt å planlegge litt , og vi kan hjelpe deg med smarte løsninger på selvvanningspotter og poser som er lette å flytte og ta med seg til og fra fristedet ditt .
Et viktig poeng her , er vanning . Både av hagen hjemme når du er bortreist , men også på hytta når du er hjemme . Da er det lurt med et godt vanningssystem og det trenger ikke å være så komplisert som en kanskje tror . Mulighetene er mange når det kommer til vanning og vi kan skreddersy en løsning som passer for hagen din , uansett hvor den er .
Frukt og bær fra busker og trær
Alt av frukt og bær som vi selger på Hageland er produsert i Norge , med norsk morsmateriale og dermed leveres ferdig akklimatisert . Finn ut av hvilke vekster du ønsker deg og begynn gjerne litt forsiktig . 2-3 trær i hagen eller et par bærbusker i en pallekarm kan være nok , både i forhold til stell og vedlikehold , men også mengde frukt og bær .
Også her er det de tre punktene for å lykkes viktig . God jord med mye næring , rikelig med vann de første årene , og fjern ugress og dekk jorda rundt busken . Beskjæring skal ikke gjøres før etter 3-4 år , så det trenger du ikke tenke på i startfasen , men det er rikelig med informasjon på hvordan du gjør beskjæring av busker og trær . På Hageland sine nettsider finner du Hagekartoteket som tar deg gjennom alle fasene ved dyrking og er et utrolig godt verktøy for deg som dyrker .
SURNADAL 2023 13