+ HIFI
» Børresen 01
Uansett versjon , så sier prisnivået på Børresen 01 to ting . Det ene handler om hvilket marked selskapet mener høyttalerne deres kan konkurrere i lydmessig . Det andre at her har danskene ikke akkurat forsøkt å lage en rimelig høyttaler . I stedet har utgangspunktet vært hvordan man kan lage en best mulig stativhøyttaler , uten å se for mye på hva det eventuelt vil koste . Så får man heller sett prisen når høyttaleren er ferdig utviklet .
Enkelt forklart er Børresen 01 en to-veis stativhøyttaler . Det betyr for det første at lydfrekvensene som høyttaleren er i stand til å gjengi er delt mellom to elementer . En diskant som tar de lyseste tonene og et kombinert mellomtone- og basselement som tar seg av resten .
Akkurat det deler 01 med en haug høyttalere , men danskenes stativhøyttalere ligner ikke på noen andre , og bruker heller ikke elementer du finner hos andre . Det skyldes at Børresen lager elementene sine selv .
Materialet i bass- og mellomtone-elementet er laget av to lag med karbonfiber som er limt sammen . Det gir lav vekt og stor stivhet , mens kraftige magneter av Neodym-typen skal sikre kontroll og hurtighet . Basert på lytting , kan jeg skrive under på at her er « mission accomplished ». Mens de fleste høyttalere har runde diskanter av dometypen , sverger Børresen til bånddiskanter på alle sine høyttalere . 01 er selvsagt intet unntak .
Diskanten er laget i en legering av nylon og aramid , et syntetisk fiber . Kevlar er den mest kjente formen for aramidfiber . Hos Børresen er denne legeringen dekket av aluminium . Likevel er totalvekten på hele diskantmembranen på kun 0,01 gram , og er stabil helt opp til 600 grader . Så det elementet tåler med andre ord at det går mer enn en kule varmt . Også i diskanten er det benyttet Neodym-magneter av den kraftige typen for å gi ekstrem hurtighet og presisjon . « Mission Accomplished » her også , om jeg får foregripe begivenhetenes gang .
Diskanten er for øvrig ventilert på baksiden gjennom to åpninger på hver side av kabinettet . Et kabinett som definitivt ikke minner om de « skoeskene » mange andre høyttalerprodusenter putter sine elementer i . Mange ganger med utrolig godt resultat , må sies .
Bak den støpte svarte fronten , er det ekte valnøtt som gjelder , og kabinettet smalner bakover for å hindre stående lydbølger internt . Innvendig er det også montert diffusorer bak bass- og mellomtoneelementet . Dermed brytes luftstrømmen opp mellom elementet og bassrefleksåpningen , eller « antiturbulens-åpningen » som det heter på børresensk .
I den lekkert buede bakplaten sitter høyttalerterminalene . De tar kun bananplugger , og det er heller ikke mulighet for å biwire- eller bi-ampe høyttalerne .
Verdt å merke seg er at under kabinettet er det tre runde fordypninger . De er spesiallaget slik at komponentføttene , Ansuz Darkz T2 Supreme , passer perfekt Disse leveres med høyttalerne som standard , og som ikke det er nok så passer de føttene også perfekt i tilsvarende fordypninger i Børresen sine stativer . Skal du kjøpe Darkz T2 Supreme løst , koster de 12.600 kroner per stk , så strengt tatt utgjør føttene alene drøyt 75.000 kroner av prisen på høyttalerparet .
Høyttalerne er 6 Ohms , og har en følsomhet på 86 dB . Det gjør at du trenger litt kraft for å spille høyt . Børresen anbefaler fra 50 watt og oppover .
Lyden Nå vet jeg at en del vil rynke på nesen over å betale såpass mye penger for høyttalere som ikke spiller dypbass , men det kan være mange grunner til at musikkelskere velger seg stativhøyttalere . Det kan være begrunnet i estetikk , at musikken
53 Stereo + 8 / 23