Stereo+ stereopluss.no 7/2024 | Page 47

+ HIFI

» Aavik I-880
Spør en som utvikler Formel 1-biler hva det koster å senke hastigheten rundt Silverstone-banen i England med et halvt sekund på en bil som allerede er tweaket til det ytterste for å yte maksimalt .
Noen vil alltid være villige til å betale den prisen , selv om forbedringen i prosent er minimal . Det gjelder i Formel 1 og i hifi , for den saks skyld . Den største forbedringen finner du som regel om du går fra budsjettklasse til mellomklasse , ikke når du allerede er i highend-land og vil ha det enda litt bedre .
At man selv ikke er villig eller har mulighet til å bruke store summer , betyr ikke at alle som vil og kan er idioter , til tross for at det kan virke sånn om man beveger seg inn på diverse forumer eller sosiale medier . Jeg kjenner flere som mener at å bruke noe mer enn et par tusen kroner på et par gode ørepropper er meningsløst , siden du får all verdens musikk via Spotify på telefonen . Dem om det .
Aavik I-880
På den annen side så skal selvsagt ikke dyre produkter skjermes fra å underlegges et kritisk blikk bare fordi de er dyre . Det ville vært fullstendig idiotisk , for dyre produkter må tåle å bli møtt med litt ekstra kritisk blikk , nettopp fordi de utgir seg for å være ekstremt bra med slike priser .
Audio Group Denmark har derfor stilt seg lagelig til for hugg , med sin I-880 . Nå finnes det riktignok langt dyrere forsterkere enn denne danske integrerte . Audio Note Gaku On til nesten tre millioner kroner rinner i hu , og Dan D ’ Agostino-kreasjonen kalt Momentum er også enda dyrere enn Aavikforsterkeren .
Ingen av de har jeg hørt i eget oppsett , så noen sammenligningstest er dessverre ikke mulig .
Det du derimot får med Aavik I-880 er 200 watt per kanal i 8 Ohm . Det dobler seg i 4 Ohm . Det interessante her , er at forsterkeren kun opererer i klasse A . Vanligvis betyr det at alt av strømreserver er tilgjengelig hele tiden . Resultatet er som regel forsterkere som blir veldig varme , og ofte har mindre utgangseffekt enn de mer vanlige klasse AB-forsterkerne som « henter inn » den ekstra strømmen som trengs når musikken krever det . Aavik I-880 sine fire klasse A-forsterkerkretser er imidlertid designet slik at de konstant ligger 0,63 volt over det som kreves . Dermed får man en klasse A-forsterker som strengt tatt også er mer miljøvennlig , siden den ikke bruker mer strøm enn nødvendig . Det gjør også at Aavik kunne designe mindre kondensatorer , og plassere dem slik at hver eneste utgangstransistor i praksis har sin egen kondensatorbank rett ved siden av . Med det får strømmen kortere vei enn i vanlige forsterkere . Med kortere signalvei får man også ifølge danskene mindre støy .
Nettopp det å senke støygulvet har stått sentralt i utviklingen av I-880 , for på den måten å gi bedre dynamikk og en enda mer detaljert gjengivelse av musikken i et større lydbilde .
Blant annet har forsterkeren sin strømforsyning egne støyregulatorer med ekstremt lavt støynivå .
47 Stereo + 7 / 24