Stereo+ stereopluss.no 7/2024 | Page 46

+ HIFI

» Aavik I-880

KEISERENS NYE KLÆR ?

Aavik I-880 bør være et eventyr av en integrert forsterker , siden den koster mer enn en middels prinsesse og et halvt kongerike .
Tekst : Roy Ervin Solstad Foto : Roy Ervin Solstad og Audio Group Denmark

46

For 187 år siden skrev den danske forfatteren H . C . Andersen et eventyr om den ekstravagante keiseren som ble forledet til å tro at han gikk rundt i klær som var laget av de fineste stoffer . I realiteten hadde han ikke klær på i det hele tatt og gikk rundt i byen naken .

Når man får en integrert forsterker til 820.000 kroner i hus , så er det ikke fritt for at man lurer på om man er i ferd med å bli lurt på samme måte som H . C . Andersens keiser . En forsterker kan da ikke koste så mye , og blir man rundlurt dersom man bruker så mye penger på forsterker .
Svært mange vil tenke i de baner , selv om man aldri har lyttet til forsterkeren eller lest seg opp på hva som er spesielt med den og de tekniske løsningene den har . For de aller fleste vil det aldri bli noen mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med et slikt produkt i det hele tatt . I hvert fall ikke i kjente omgivelser hjemme i eget anlegg . Å høre et produkt i et ukjent rom med ukjente komponenter og høyttalere , er som alle vet en risikosport . For hva er det egentlig du hører mest av ? Rommet ? Høyttalerne ? Forsterkeren ? Eller signalkilden ? Sannheten er at du hører litt av alt . Det gjør du også hjemme hos deg selv , men da vil et bytte av en komponent i en ellers kjent lydkjede og i et kjent rom , lettere kunne avsløre forskjeller fra det man vanligvis spiller på .
Om det rettferdiggjør prisen på utstyret man sjekker ut , er egentlig individuelt . For noen vil en liten forbedring oppleves som en god investering , selv om utlegget er høyt . For andre bør helst forbedringen minst tilsvare forskjellen i pris mellom produktene .
Utfordringen – og da snakker jeg ikke bare om hifi – når det gjelder ytelser kontra pris , er at det ikke er en fast matematisk formel . Det blir heller ikke lettere når man vet at produsenter ofte velger en pris utfra hva de tror markedet vil akseptere snarere enn en pris basert på blant annet utviklings- og produksjonskostnader . At man globalt i hifi-verdenen opplever at det er enklere å selge flere produkter til en million kroner enn produkter til 100.000 kroner , gjør det ikke mindre fristende for hifi-produsentene å skru opp prisen . For mange potensielle highend-kunder – og da gjerne i Asia og Midt-Østen – vil ha det absolutt beste , og siden de også tenker at det beste må koste MYE , må prisene ofte settes høyt for at disse kundene skal tilfredsstilles .
Men det er langt fra den eneste grunnen . Risikoen for å gå på store tap er også større dersom man legger mer i potten og produserer utstyr med dyrere komponenter . Det er også et faktum dessverre , at når man først har kommet opp på et ekstremt høyt nivå , så koster det ofte latterlig mye å gjøre det bare litt bedre .
Stereo + 7 / 24