+ REPORTASJE
MBL GJØR ALT PÅ SIN HELT EGEN MÅTE
Vi var egentlig i Berlin av helt andre årsaker , men da vi fikk invitasjon til å ta en tur innom highend-produsenten MBL var vi ikke sene med å si ja .
Tekst : Håvard Holmedal
» Besøk hos MBL i Berlin
30
Vi ble plukket opp på hotellet vårt i nærheten av Berlin Hauptbahnhof av sjefen og eieren Christian Hermeling , og kjørt med kraftfullt og raskt kjøretøy langt ut på bondelandet i gamle Øst-Tyskland der produksjonsanlegget ligger . Det gikk fort unna på tyske motorveier uten særlig trafikk , for anledningen .
Hovedkontoret til MBL ligger i sentrum av Berlin , men det var ikke eksklusive salgskontorer vi var der for å se på . Vi var der for å se og lære hvordan en ekte luksus-highend-produsent som MBL tenker og jobber , og hvordan de setter sammen de spesielle høyttalerne . med en fullstendig omsluttende lydopplevelse .
Vi tenker at det nok var ganske ulikt den direktestrålende lyden fra tradisjonelle høyttalerelementer som i stedet brukte magneter og spoler til å sende lyden rett forover . I følge Meletzky var resultatet skrikende diskant , hul mellomtone og en bass som strever for å gå dypt nok .
Han mente også at dette ble enda verre ved å lytteren måtte sitte i midten av et stereotriangel for å få samlet lyden og oppnå det maksimale
Historien
Historien om hvordan det hele startet er ganske typisk , og starter med en smule misnøye . I dette tilfellet var det hifi-entusiasten og Wolfgang Meletzsky som kunne forstå at den klassiske musikken , og da særlig Mahler , han elsket kun skapte godfølelse når han opplevde den på konsert . Stereosystemet han hadde i stua kunne rett og slett ikke gjengi klangfargene , dynamikken og den emosjonelle opplevelsen av musikken han opplevde når Berlin Philharmonic spilt den .
Som ung elektronikk-ingeniør var denne motsetningen en gåte . Hvorfor kunne ikke stereosystemet levere den sjelfulle og kraftige lyden av et orkester fra en live-scene , men i stedet dyttet ut flate og temmelig uinspirerte noter gjennom et trekabinett uten å ha noe av trykket og intensiteten ?
Meletzky konstaterte at når han satt i konsertsalen , beveget de forsiktige strøkene fra en fiolin seg utover i alle retninger når fiolinbuen ble beveget over strengene . Disse vibrasjonene kombinert med et fullt orkester med messingblåsere , strykere , treblåsinstrumenter og perkusjon fra omtrent 100 andre musiker plasserte konsertpublikummet
Stereo + 6 / 23