Stereo+ Stereopluss.no 5/2021 | Page 40

+ STEREOPLUSS-SKOLEN » Høyoppløst lyd

på et piano som vi har snakket om tidligere . Det er like mange toner i bassen mellom 50 og 100Hz som det er i diskanten mellom 10 000 og 20 000Hz . Om du mister fire – fem toner på toppen , eller 4 hvite tangenter ( hvis pianoet hadde gått så høyt ) virker ikke katastrofalt for verken gjengivelse av instrumentenes grunntone og de par første oktavene med overtoner , og er det heller ikke for oppfattelsen av transienter , tid og fase . Der er øret fortsatt særdeles presist uansett alder .
Hva er det over 20kHz ?
Det korte svaret er – nesten ingenting av interesse og ingenting du kan høre . Det litt lengre svaret er at det ikke er noe musikalsk innhold over 20- 25kHz som vi virkelig behøver . Alt som definerer klangen til et instrument , ligger godt under 20kHz og som regel nede i området under 10-12kHz .
Det er også et spørsmål om hvor mange bit ( CD er 16bit ) vi egentlig behøver , og hvor høy samplingfrekvens ( CD har en samplingsfrekvens på 44100Hz ) vi behøver . Samplingsfrekvensen beskriver hvor mange « prøver » av lyden som tas per sekund , og sier noe om presisjonen og oppløsningen .
Bitdyben definerer dynamikkområdet – den maksimale avstanden mellom støy og signal . Du får 6dB dynamikk per bit – noe som gir CD-formatet 96dB dynamikkområde , og en 24bit-fil hele 144dB .
Bob Stuart , mannen bak MQA , har tidligere sagt at det ikke er nødvendig å gå høyere enn 18bit / 96kHz – altså tilsvarende et dynamikkområde på 120dB og en samplingsfrekvens på 96kHz . Dette bør vi absolutt merke oss . Han er , i tillegg til å være mannen bak MQA , også forfatter av en rekke AES-artikler ( Audio Engineering Society ) om emnet .
I studioet
I et studio jobbes det oftest med 24 / 48 og i noen tilfeller 24 / 96 , men vi har vært hos Morten Lindberg og 2L ( artikkel i forrige utgave ) og fått fortalt at han jobber med oppløsninger helt opp til DXD 352kHz . Unntakene finnes altså , og noen gjør åpenbart en bedre jobb enn andre .
Det er også viktig å vite om den begrensningen som ligger i selve opptaksutstyret . Fysikken begrenser hvor høyt i frekvens en mikrofons membran kan fange opp informasjon , og selv om det finnes mikrofoner som går opp mot 40-45kHz er likevel det aller meste som er i bruk i et vanlig studio begrenset til 24-25kHz .
Det vi har merket med tallet 1 er egentlig det samme vist på to forskjellige måter . Bildet til venstre viser en linje på omtrent 20kHz . Der er energien allerede svært lav og over linjen er det helt sort , og ikke noe energi du kan høre . Unntaket er ( 2 ) der det ligger noe overtone-informasjon . Merk at dette er en fil på 24bit / 192kHz .
Bildet til høyre viser at signalet er nede på -100dB rett etter 20kHz . Men legg også merke til den relativt krappe økningen i støy opp mot 96kHz .
40 Stereo + 5 / 21