+ STEREOPLUSS-SKOLEN » Høyoppløst lyd
Anslag og klang oppfattes nok forskjellig , men selv tonehøyden begynner øret å få problemer med å skille fra hverandre .
Over disse frekvensene snakker vi derfor ikke lenger om instrumentenes grunntoner , men det vi kaller overtoner . Det er litt enkelt forklart frekvenser som er en del av den tonen som spilles , og som hjelper øret å skille lyden fra forskjellige instrumenter , stemmer og lyder ute i naturen fra hverandre . Overtonene går langt høyere opp i frekvens enn instrumentenes høyeste grunntone , men får mindre og mindre energi etter hvert som frekvensen øker . Over 20-25kHz er det ikke noe musikalsk innhold igjen , og heller ikke noe energi å snakke om , og det som er der har lite eller ingen ting å så si for oppfattelse av hvordan det låter . Den aller øverste delen av det hørbare området fra omtrent 12000 Hz og oppover tilfører det vi kan kalle for « luftighet » til lyden .
Et eksempel på et instrument som likevel har mye energi oppover i frekvens , og et veldig rikt innhold av overtoner er en cymbal . Men for å gi et bilde av hvilke frekvenser vi snakker om , har for
eksempel trommeslagerens hi-hat sitt viktigste frekvensområde mellom 300-3000Hz . Den typiske ringende cymbal-lyden ligger rundt 3000Hz , men lyden til en cymbal er rik på overtoner med stadig synkende volum helt opp til over 20kHz .
Ser du på bildet , vil du se en vanlig spektrumanalyse av en musikkfil , og du vil se tydelig på bildet når alle tegn til musikalsk innhold opphører . Der både blir det , og skal også være - helt svart .
Hires behøves altså ikke for å gjengi musikalsk innhold eller toner , og ikke for å underholde naboens hund , men hva er det til da ?
Hva oppfatter øret ?
Er du hifi-interessert og går i barnehagen , er sjansen for at du hører helt opp til 20kHz stor . Etter hvert som alderen øker vil du sakte , men sikkert begynne å miste noen Hz helt på toppen av frekvensområdet . Dette er høyst individuelt , og så må vi huske at dette er evnen til å oppfatte en ren sinustone og ikke musikalske transienter .
Men husk likevel at det mellom 10 og 20kHz kun er en oktav . Altså tilsvarende de samme 8 tonene
Den midterste grunntonen på 440Hz er en A - ofte kalt kammertonen . Som du ser dobles eller halveres frekvensen for hver oktav opp eller ned ( 8 hvite tangenter ). Hadde pianoet hatt noen ekstra hvite tangenter i tillegg til høyre på klaviaturet , ville ikke det menneskelige øret hatt evne til å skille tonene fra hverandre . De vil kun ha forskjellige klang og anslag – ikke tonehøyde .
39 Stereo + 5 / 21