Stereo+ stereopluss.no 3/2024 | Page 32

+ HIFI

» Fyne Audio Vintage Ten fantastisk ut , og gir en klassisk britisk kvalitetsfølelse som en Jaguar i british racing green , eller en overdådig Chesterfield-skinnsalong . Dette er høyttalere du ikke ville blitt overrasket over å finne i finstuen sammen med utstoppede jakttrofeer på veggen hos en musikkinteressert britisk jarl .
Heldigvis gjør de seg ikke bort i en norsk stue , heller . slike i sitt oppheng , etter et dataanimert geometrisk mønster . Det mener de hindrer de uønskede fargingene , slik at elementene spiller mer nøyaktig .
Selve hovedelementet er i multifiber , mens det sitter et 75 millimeter stort kompresjonshorn i titanium med magnet i neodymium i midten . Elementene i delefilteret er kryogenbehandlet , og har hentet mye kunnskapen man tilegnet seg gjennom forskingen og utviklingen av delefilteret i Fyne sin toppmodell F1-12 . Det inkluderer muligheten for å gjøre subtile justeringer på +/ - 3 desibel av presensnivået 2500-5000 hertz , samt løfte eller senke diskanten med like mye . Her skal du vite at diskanten spiller alt over 750 hertz , så Fyne deler lavere enn mange toveis-konstruksjoner .
Oppover begynner ikke høyttalerne å rulle av før 26kHz . Det er langt over hva mine drøyt 54 år gamle ører klarer å få med seg . Det er litt enklere å høre nedover mot frekvensgrensen på 26 hertz i bassen . Tallene er for øvrig oppgitt som frekvensrespons i vanlige rom ved maksimalt – 6dB . Høyttalerne kan for øvrig biwires eller biampes , og med 94 dB følsomhet og en impedanse på 8 Ohm , trengs det ikke overdådige kraftverk for å få Vintage Ten til å synge . Fyne Audio anbefaler fra 20 watt og oppover . Dermed bør de fungere flott også med de fleste rørforsterkere – da med unntak av de med minst utgangseffekt .
De snaut 55 kilo tunge kabinettene har en byggekvalitet som må oppleves . De er laget i valnøttfinert kryssfiner av bjørk , og med innslag av burl valnøtt og anodisert gullfarget metall . Det ser
Lyden
Det gjelder definitivt i min stue også , men man må ikke ha nesten 50 kvadratmeter som jeg har . Det kan man takke Basstrax-løsningen for . Den gjør nemlig høyttalerne veldig plasseringsvennlige . Jeg har forsøkt dem alt fra 30 centimeter fra frontvegg til godt over meteren , og høyttalerne trives med begge deler . Selv trives jeg nok aller best med å ha dem langt ute på gulvet , men det skyldes mer min forkjærlighet for store og dype lydbilder enn at høyttalerne må stå så fritt .
32 Stereo + 3 / 24